DNK test: važno je znati

Reč genetika i genetička analiza ljudima izaziva asocijaciju na utvrđivanje srodstva i prenošenje naslednih karakteristika putem gena. To je svakako tačno, ali genetika se bavi i mnogim drugim ispitivanjima, kombinujući znanje, sposobnosti i veštine stručnih doktora, sa utemeljenom praksom zasnovanom na znanju i informacionim tehnologijama. Genetika na taj način proučava gene koji mogu biti izazivači raznih bolesti, obezbeđuje karakteristike ličnosti, testira zdravlje krvotoka i kvi i drugo. Jedna vrsta genetskih ispitivanja laboratorije je i DNK test.


DNK (dezoksiribonukleinska kiselina) svima je poznata kao osnov za identifikovanje srodnih veza između ljudi. Konkretno, odnosi se na profilisanje i proučavanje hromozoma različitim metodama koje podrazumevaju upotrebu delova ove kiseline, jer ona nosi određeni genetski materijal. Hromozomi su osnovna i gradivna jedinica dezoksiribonukleinske kiseline, koji je formiraju u vidu spiralnih stepenica. Uzimanjem uzoraka DNK od dve ili više osoba, utvrđuje se srodnost između njih i formira genetski profil. Tvorac ovog metoda jeste Alek Džon Džefriz, koji je prvi uveo DNK u upotrebu pre 23 godine na jednom univerzitetu u Velikoj Britaniji.

Procedura DNK ispitivanja: preciznost laboratorije

Svako ispitivanje i testiranje koje zahteva rad laboratorije, često je nepoznanica za javnost, iz razloga potrebne uskostručnosti i jasne upoznatosti sa datom granom medicine. Prelazak u 21. vek doneo je mnogo inovacija u oblasti rada savremene laboratorije. Koriste se najsavremeniji uređaji, instrumenti, druga sredstva za rad, materijali, najnoviji režijski uslovi, unapređuju se postupci analiza, tehnike i metode, kao i samo obrazovanje, stručnost i usavršenost laboranata i medicinskih stručnjaka. Laboratorije u Novom Sadu se takođe mogu pohvaliti da drže korak sa najsavremenijom tehnologijom i tehnikama rada. Procedura DNK analize odvija se tako što se ova kiselina uzima iz dostupnih ćelija, koje se nalaze u određenim tkivima organa, najčešće iz brisa koji se uzima sa unutrašnje strane obraza.

Drugi način započinjanja procesa jeste uzimanje različitih drugih uzoraka koji su dostupni u datom trenutku. To su uvek biološki uzorci koji mogu dati učinak testiranju, kao što su: žvakaće gume, kosa, opušak od cigarete, otisak na čaši, trag krvi i slično. Izdvojeni delovi kiseline se dele na jednostavnije pravolinijske celine, radi lakšeg posmatranja. DNK, formiran kao skup pravolinijskih, horizontalnih elemenata se zatim posmatra pomoću rendgena, na kome se izdvajaju horizontalne linije ove kiseline. Na ovaj način se dobija profil DNK analize. Pored ove, koriste se i mnoge dopunske metode, koje proučavaju genetsku identifikovanost osoba na osnovu više unakrsnih procesa, za veću detaljnost, preciznost i jasnoću dobijenih podataka.

Značaj DNK testa kao izvora različitih informacija

DNK test je otkriće koje se danas može vršiti u svakoj zemlji. Unapredio je i olakšao mnoga ispitivanja gena u radu svake laboratorije. U pitanju je test koji ima široku primenu: od potvrđivanja očinstva, sudskog dokazivanja, isključivanje prenosa nekih gena i drugo. Obezbeđuje jedinstvenost rezultata bez obzira na instituciju koja proverava podudaranje gena, jer se po pravilu rada svake laboratorije, koristi jedino priznata svetska metodologija rada.

Radi se o jedinom zvanično priznatom i potvrđenom testu za utvrđivanje identifikacionih gena i srodstva između osoba. To potvrđuje činjenica da sa pouzdanošću od 99,99% potvrđuje rezultat bioloških veza, dok sa pouzdanošću od 100% isključuje mogućnost srodstva. Analize se vrše na pomenutim biološkim tragovima osoba za koje se proverava mogućnost srodnosti. Takođe, rezultati laboratorije za DNK test su verodostojni dokaz u sudskim procesima. Još jedna karakteristika testiranja zasnovanog na ovom genetskom materijalu, jeste da se može vršiti posthumno, odnosno nakon smrti osobe, ukoliko su svi uslovi za to ispunjeni, odnosno ako su biološki materijali dostupni i održani u vremenu kada je potrebno istražiti podudaranje, ili drugu komponentu.

Dodatno, ono u čemu se još ogleda značaj DNK testa jeste to što pored identifikacionog profila gena, može pomoći da se otkrije predispozicija za neku bolest, odrediti boja kose, boja tena, što dalje ukrštanjem više različitih rezultata može da daje složene karakteristike ličnosti. Naučni razvoj, posebno razvoj informacionih tehnologija, omogućio je prikupljanje, obradu i prenos podataka munjevitom brzinom na neverovatno velike razdaljine. Tako, formiranjem baze podataka sa datim genetskim profilom, trajno se čuva DNK velikog broja ljudi, što se kasnije može upotrebiti u raznolikim uporednim istraživanjima i studijama.

Značaj, karakteristike i nivo razvijenosti DNK u različitim vidovima istraživanja, proučavanja i studija potvrđuje se primenom na svim kontinentima. Podaci koje može pružiti mnogima promene život, nekome budu signal da postoji zdravstveni problem, ali jedno je sigurno: pružaju isključivo proverene i tačne informacije, ma gde god u svetu se nalazili i radili analize.

Pročitajte još zanimljivih tekstova na temu zdravlja sa našeg bloga.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *