Zanimljivosti o Đoletu Balaševiću koje možda niste znali

Kada bi samo pesme govorile o Balaševiću on bi bio najveći umetnik svih vremena.

To, po nekima i jeste. O Đoletu Balaševiću govori i njegova istorija, način na koji je posmatrao život, način na koji je razmišljao, brinuo i voleo. Način na koji je zabavljao, na koji se smejao i način na koji je ovaj svet učinio boljim mestom. Njegove pesme dobro su nam poznate, a ovo su zanimljivosti koje možda niste znali o ovom pesniku, pevaču, umetniku i verovatano najemotivnijoj duši.

 

PORTRET ŽIVOTA MOG – ĐOLETOVA OMILJENA PESMA

Kada bismo sada sve vas, koji volite Đoleta Balaševića pitali za omiljenu pesmu pretpostavljamo da ne biste mogli da izvdvojite samo jednu. Đole je to, teška srca uspeo. Njegova omiljena pesma je „Portret života mog„. Stih koji će možda obeležiti i mnogo decenija pred nama odnosi se na dobre i loše momente u životu: „Prave si boje dodala na taj portret života mog. Talase plave, nijansu lave, vrtloge zelenog. A crni nisi štedela, ali bez nje bi bi bela još izbledela. Bez crne bela ne bi vredela“.

 

ĐOLE JE PISAO PESME ZA ZDRAVKA ČOLIĆA

Kada se spoje dve perfektne umetničke gromade, nastane ono što se upisuje u istoriju i u čijoj umetnosti uživaju generacije. Đorđe Balašević napisao je mnoge pesme za Zdravka Čolića. Neke od njih su i: „Zbog tebe“, „Mađarica“, „Zločin i kazna“, „Svadbarskim sokakom“, „Sačuvaj me bože njene ljubavi“. Ukoliko biste se malo bolje udubili u tekst i muziku sasvim bi vam bilo jasno da je ove pesme napisao Đole.

ĐORĐE BALAŠEVIĆ JE I PISAC KNJIGA

Ukoliko niste znali Đorđe Balašević knjige su nastale kao nadogradnje njegovih pesama. Sve što nije moglo da stane u pesmu stalo je u knjige. Verujemo da bi Đorđe Balašević imao još mnogo toga da nam ispriča, da se nije desio nemili događaj. Ovako nam ostaje da čitamo njegovo štivo, praktično izuvačavmo život kroz njegove rečenice. Tematika njegovih knjiga je drugačija. Bilo da govori o besmislu rata ili događajima iz njegovog života, on to radio na maestralan način.

ĐORĐE BALAŠEVIĆ I MIROSLAV ILIĆ SU BILI JAKO DOBRI PRIJATELJI

Iako bi neko rekao da zbog različitih žanrova ne mogu da se zamisle zajedno, to je ipak bio slučaj. Đole je jako cenio rad Miroslava Ilića, a sa druge strane i Miroslav se oduševljavao Đoletovim radom. Mirsolav ga je jednom prilikom pozvao na koncert na šta se Đorđe Balašević odazvao. I kasnio je, ali po tome je bio poznat. Tom prilikom Đore je nosio crnu košulju, koju je kasnije poklonio Miroslavu Iliću. Miroslav Ilić i dan danas, čak i posle toliko godina čuva tu košulju i obukao ju je u jednoj emisiji koja je bila posvećena životu Miroslava Ilića.

BIO NAPADNUT ZBOG JEDNE PESME

Verovatno ste čuli za pesmu „Računajte na nas“ Upravo ta pesma ima jaku politčičku pozadinu. I upravo zbog ove pesme Đoleta su nazivali jugonostalgičarom, međutim on je i dalje terao po svom. Ova pesma u to vreme kada je objavljena, bila je prava himna i mnogi su mogli da se poistovete sa njom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *