Teški ispiti – veliko iskušenje za sve studente

O razlikama između privatnog i državnog obrazovanja u Srbiji se mnogo polemiše. Mnogi su za državno obrazovanje, a ima i oni koji podržavaju prvatne univerzitete. Koji je bolji sistem obrazovanja? Izgleda da se kod nas privatno obrazovanje nije ukorenilo kao što je slučaj u svetu, gde su privatni fakulteti veoma skupi i pružaju najbolja znanja. Bez obzira na sve, niti smo mi mimo sveta niti je svet mimo nas. Naši studenti se bore i pobeđuju na najprestižnijim takmičenjima, nadaleko je poznat uspeh naših studenata i naš talenat.Znaju to i naši profesori i fakulteti. Iako je akademsko obrazovanje danas postalo svima dostupno trebalo bi napomenuti da svaki fakultet vodi svoju politiku, a može se reći i za svakog profesora. Ukoliko vaš talenat i znanje profesor prepozna, a vi se dovoljno istaknete, onda vam je put do uspeha malo lakši. A ukoliko ste od onih koji bi malo da prevare, pa poneki ispit i uz pomoć  bežične bubice za ispit da polože, onda se čuvajte. Ako se primete bubice za ispit, znajte da će vaš put do fakultetske diplome biti dosta duži i teži.

Danas nije nimalo lako biti uspešan i dobar student. Na jednoj strani trebalo bi redovno ispunjavati sve fakultetske obaveze, a na drugoj tražiti gde teorijsko znanje da se primeni u praksi. Ipak, ima onih koji su vredni, pa se trude kako znaju i umeju da sopstvenim trudom i radom dobiju ocene, pri čemu im ne pada na pamet da koriste bubice za ispit i druga pomoćna sredstva poput puškica, umanjenih skripti i slično.

Međutim, svaki student se našao pred nekim iskušenjem. Dok ima onih koji su bez problema prihvatili rizik i koristili bubice za ispit, uvek je veći broj onih koji ne smeju da rizikuju i koji bi se radije mnogo više pomučili, jer znaju da nisu dovoljno spretni. Oni najčešće tvrde da bi, ako bi koristili bubice za ispit odmah bili uhvaćeni. Da bi se uspešno i brzo završio fakultet neće pomoći bubice za ispit. Neophodna je posvećenost, predanost i uložen rad i trud, potrebno je veliko zalaganje i jaka volja i sigurni smo da uspeh neće izostati.

Takođe, kada su ispitni rokovi često se dešava da studenti vode borbu sa svojim mislima, pa što je ovo ovako, a zašto mi treba ovaj predmet u životu, ja ovo nikada neću naučiti i slično. Je l’ se to nekada desilo i vama da ne možete da se izborite sa sopstvenim mislima?

Kako „preživeti“ ispitni rok?

Psiholozi tvrde da u vreme ispitnog roka studenti treba redovno da vežbaju i da naprave plan kojim sebe neće zatrpati knjigama, jer učenje po ceo dan bez pauze donosi lošije rezultate nego učenje sa redovnim pauzama i odmorima. Zato dobro isplanirajte svoje vreme, jer ono je ključno. Nema razloga da sebe opterećujete da niste za neku struku samo zato što vam nije pošlo za rukom da jedan ispit položite iz prvog puta. Vodite računa i o svom zdravlju i pravilnoj ishrani i dobro se naspavajte kako biste se što lakše nosili sa obavezama za vreme studiranja, a posebno ispitnog roka.

Dok je studenata biće i padanja na ispitima, dok je studiranja biće i pokušaja da se ispiti polože pomoći bubice za ispit, a dok je sveta biće i kukanja i jadikovanja, ali i pohvala i uspeha. Zato mudro i samo napred!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *