Saveti za odabir najboljih tapeta za dnevnu sobu

Jedna od najboljih odluka je da klasične molerske radove zamenite postavljanjem tapeta na zidove vašeg doma. Najnaprednije je rešenje za dekoraciju, a ima i zdravstvenu ispravnost pa zato krasi zidove sve više domova.

Na koji način birati tapete? Kako odlučiti o mestu postavljanja?

Puno je dilema, naročito ako se tapete postavljaju po prvi put zato smo sastavili spisak smernica koje će vam pomoći u odluci.

Zašto su tapete idealne za dnevnu sobu?

Najnovije generacije tapeta se proizvode kao tekstilne ili sintetičke varijante što kupcima daje više mogućnosti pri odluci o mestu postavljanja. Tekstilne su odlični termički izolatori i super su za severne zidove, tamo gde je izolacija loša, ali i gde zidovi nisu ravni. Sa ovim tapetama ćete izbeći potrebu za gletovanjem jer se sve nepravilnosti uspešno prikrivaju.

Sintetičke tapete za dnevnu sobu ne skupljaju prašinu i bakterije pa mogu unaprediti čistoću prostora. Uradite jedan test – pamučnom suvom, belom krpom prebrišite vaše zidove. Biće vam jasno koliko se prljavštine zadržava iako su površine vertikalne.

Pored boljeg kvaliteta tapeta za dnevnu sobu i lepak je mnogo kvalitetniji. Nanosi se samo na zid ili samo na tapet, a kada se ona zalepi nekoliko minuta je moguće da se tapeta uspešno pomera i tako se dobije najbolja pozicija na zidu.

Samolepljive tapete su možda i najsavršenije rešenje za što manje prljanja u prostoru jer je lepak nanesen na tapetu i ona se direktno lepi na zid.

Kakve tapete izabrati prema prostoru u kojem će biti postavljane?

U dnevnoj sobi treba voditi računa o uklapanju sa ostalim nameštajem i dekoracijom. Ako volite tamnije boje onda nek to bude samo jedan deo na zidu i nek čini kontrast umirujućim nijansama na ostalim tapetama. Za razliku od klasičnog bojenja zidova ovde možete odabrati neobične šare i uzorke koji će prelepo dekorisati prostor bez obzira što su boje nežne i umirujuće.

Čitajte deklaraciju tapeta za dnevnu sobu pa ako je prostor osunčan odaberite vrstu koja ne bledi, a uvek su dobar odabir i one koje dozvoljavaju čišćenje. Na ovaj način boje će ostati dugo sveže, a dnevna soba čista.

Spavaće sobe služe za odmor pa je dobro i da tapete budu umirujućih boja i da stvaraju oazu mira. Tamnije nijanse bolje stoje iza uzglavlja jer taj deo nije toliko primetan kada se soba koristi, a opet zidovi imaju lep izgled.

Dečije sobe su idealne za foto-tapete i jedino su mesto gde nema greške u šarama, bojama i kombinovanjima stilova. Ako kupujete tapete kod kojih se šare uklapaju kupite veću količinu jer će biti puno ostataka zbog uklapanja i isecanja.

Kupatilo i kuhinja moraju imati vodootporne tapete. One će stajati bez problema sve dok ne poželite novu promenu.

Hodnici su takođe dobro mesto za postavljanje tapeta, ali su tu odlični izbori svetlije nijanse jer su hodnici najčešće mali prostori bez puno svetla.

Napravite plan i razmislite o najboljim izborima kada je uređenje doma u pitanju. Kad odete u prodavnicu imaćete na stotinu dezena pa će vam biti teško da se odlučite za najbolju varijantu. Sa tapetama dobijate čistiji dom i ređu potrebu za osvežavanjem zidova, a kada vam dosade, pokvasite ih i jednostavno skinite sa zida, ništa lakše.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *