Priprema za školu – proces koji traje

Sa decom morate raditi svakodnevno na njihovom vaspitanju i obrazovanju, a uz to morate svake godine misliti o njihovom  pripremanju za narednu školsku godinu i opremiti ih udžbenicima, lektirama, opremom za fizičko, sveskama i školskim priborom. Uz to, neophodni su i dobri i izdržljivi rančevi za školu, koji će sav taj teret moći da ponesu.

Ukoliko imate dete osnovca ili srednjoškolca viših razreda, manje-više ćete svoju energiju usmeriti na dopunu njegovog školskog asortimana. Međutim, prvaku, bilo osnovcu ili srednjoškolcu, početak školske godine znači i početak nove etape života.

Na šta obratiti pažnju prilikom odabira rančeva za školu? 

Pravilan odabir ranca za školu je od izuzetne važnosti za svakog đaka. Njihova osnovna namena je izdržljivost i pravilna preraspodela tereta koje će vaše dete svakodnevno nositi. Od rančeva za školu upravo zavisi i razvoj kičmenog stuba vašeg deteta i pravilno držanje, jer su oni još u periodu rasta.

Prilikom kupovine ranca za školu, obratite pažnju na sledeće:

  • Jačina i izdržljivost  ranca – jako je bitno da rančevi za školu budu postavljeni i dodatno ojačani sa zadnje strane, koja naleže na leđa vašeg deteta. To su tzv. anatomski rančevi, koji će pružati odgovarajuću potporu kičmi vašeg deteta i omogućiti mu da se pravilno kreće i da se ne savija prilikom nošenja tereta. Uz leđno ojačanje, rančevi bi trebalo da imaju i postavljene naramenice za lakše i udobnije nošenje.

Srednjoškolci, za razliku od osnovaca, imaju drugačije potrebe, koje se uglavnom zasnivaju na izgledu rančeva za školu koji su moderni. U tom slučaju, obratite pažnju da vaše dete odabere izdržljiv ranac, koji će mu potrajati nekoliko godina.

 

  • Veličina ranca – česta greška koju roditelji prave je kupovina velikih i glomaznih rančeva, ne razmišljajući o težini svog deteta, pa se dešavaju situacije da ranac “proguta” dete. Birajte rančeve za školu koji nisu preveliki i preteški i koji će odgovarati fizionomiji vašeg deteta. Takođe, obratite pažnju i na unutrašnjost samog ranca i broj pregrada koji ranac poseduje, da bi dete moglo da pravilno rasporedi svoje knjige i školski pribor. 
  • Sigurnost koju obezbeđuju rančevi za školu – svaki đak, bilo mlađeg ili starijeg uzrasta, može biti meta džeparoša. Danas svako dete sa sobom nosi mobilni u školu, novac i druge dragocenosti, pa je jako bitno da rančevi imaju unutrašnje skrivene džepove i pregrade koje se ne mogu tako lako otvoriti. Kada govorimo o sigurnosti, danas se na većini rančeva za školu nalaze i florescentne boje i materijali, koji pomažu boljoj vidljivosti deteta na ulici i doprinose njihovoj bezbednosti
  • Cena rančeva za školu – kao što postoji mnoštvo različitih modela rančeva, tako je i raspon cena različit. Prilikom kupovine obratite pažnju na gore navedene kriterijume, pa na osnovu toga napravite najbolji izbor za vaše dete. 

 

Gde se mogu kupiti rančevi za školu?

Svaka bolje snabdevena prodavnica i knjižara danas prodaju rančeve za školu. Modela je zaista mnogo i jako je teško odlučiti se koji je najbolji za vaše dete. Zato zamolite prodavce da vam u vašem izboru pomognu i da vam ukažu na prednosti i mane svakog proizvoda.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *