Koja je razlika između privatne srednje škole u odnosu na državno obrazovanje?

Osnovan razlika pre svega je u tome da li je osnivač državni ili privatni sektor. Prema propisima Republike Srbije oba ova sektora su izjednačena što u praksi znači da nakon položenog maturskog ispita ne postoji razlika u diploma pri zapošljavanju. Najbitnija razlika je odnos nastavničkog kadra prema učenicima.

Da li je organizovaniji sistem u privatnom sektoru?

Za državne škole važi pravilo da je sistem birokratski zbog mnogobrojnih neuspelih reformi, lošeg finansijskog stanja zaposlenih (niske plate) i nepostojećih odnosno loših uslova rada. Najviše tokom procesa obrazovanja trpe đaci. Međutim, u privatnim srednjim školama sistem je tako organizovan da bude podređen učeniku i njegovim interesima. Osnovni zadatak je da se probudi kreativnost, učenje gradiva sa razumevanjem i podsticanje na logičko i kritičko razmišljanje. Dobro je poznato da se u državnim školama rad odvija u okviru odeljenja koja su prenatrpana sa po trideset učenika. Usled toga ne postoji prostor da se profesori podjednako posvete svima. U privatnim srednjim školama rad se odvija u okviru manjih grupa, a profesor uvek može individualno pristupiti svakom učeniku i pojasniti mu ono što mu stvara problem pri učenju. Mala odeljenja su se i u praksi pokazala kao rešenje, jer nastavni kadar ima dovoljno vremena da se posvete individualno svakom učenika.

Koje se sve metodi obrazovanja koriste u privatnim srednjim školama?

U državnim školama zbog zastarelosti gradiva kvalitet znanja koji se đacima prenosi nije uvek na zavidnom nivou, dok u privatnim srednjim školama to nije slučaj, jer se primenjuju najsavremeniji metodi i nastavna sredstva koja učeniku u velikoj meri omogućavaju lakše učenje. Sa druge strane, državne škole usled nedostatka sredstava često ne mogu organizovati pripreme za takmičenja ili je barem kvalitet te organizacije loš. Situacija u privatnim srednjim školama je potpuno drugačija. Uvek se odvajaju sredstva za pripreme za razne vrste takmičenja. Medalje koje se osvajaju nisu samo uspeh za učenika koji ih je osvojio, već i za školu. Iako je oblast privatnog obrazovanja novina u našem društvu, pa u okviru nje i privatno obrazovanje u srednjim školama, ipak mislimo da postoji mnoštvo razloga za izbor privatne srednje škole, pre svega jer ona zbog svoje orijentisanosti na učenika i njegove potrebe nudi sticanje kvalitetnijeg i usvajanja znanja.


Da li su sve privatne srednje škole akreditovane?

Uvek se postavlja pitanje i akreditacije privatne srednje škole. Bitno je znati da  akreditacija je dozvola koje se izdaje od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a potvrđuje da je nastavni plan i program u skladu sa zahtevima Ministarstva.

Uložite u obrazovanje svog deteta

Iako su privatne srednje škole i dalje novina u Srbiji postoji mnogo razloga koji govore u prilog ovom izboru srednjoškolskog obrazovanja. Upis u privatnu srednju školu moguće je sagledati i kao ulaganje u budućnost deteta. Posvećenost, pažnja i usmeravanje od strane stručnog osoblja je jedna od glavnih stavki svakog školskog sistema gde će vaše dete pokazati svoj pun potencijal. Niko ne želi da razmišlja da znanje koje treba da se usvoji zavisi od reformi školskog sistema koje još nisu adekvatno primenjene u državnom sektoru.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *