Ko ti dade dozvolu? Iskusni vozači sve manje imaju strpljenja za početnike

Jedna od najčešćih rečenica koje se mogu čuti ili pročitati sa usana vozača i ostalih učesnika u saobraćaju upravo jeste „ko ti dade dozvolu?“ kao svojevrsni bunt i prekor za sve one koji krše pravila na brojnim mestima ili prave velike gužve usled svog neznanja ili neposedovanja veštine.

Moglo bi se reći, u odnosu na to, da stariji vozači sve manje imaju strpljenja za one koji počinju svoju vozačku karijeru, što zbog sporosti, nemanja veštine i brzine u upravljanju motornim vozilom, tako i zbog nedovoljnog znanja svih pravila i zakona, ali i zbog velikih saobraćajnih gužvi u gradovima. Zbog toga, kao početnik i neko ko želi da postane vozač, bitno je da što bolje „upijete“ sve ono što se u toku priprema za vozački ispit uči i vežba, jer je to osnov od kojeg zavise vaše veštine i sposobnosti za volanom. Samim tim, polaganje za kola nije jednostavan proces, ali jeste proces koji zahteva maksimalnu posvećenost i pažnju kako biste bili što spremniji, jer će to značiti i veću bezbednost u saobraćaju.

B kategorija

Polaganje vozačkog ispita za B kategoriju podrazumeva višmesečnu obuku u okviru koje se nalaze teorijska nastava, praktična obuka, obuka iz prve pomoći i na kraju, naravno, tu su sami ispiti da potvrde uspešnu obuku. B kategorija je podeljena u 40 časova teorijske i 40 časova praktične nastave. Ono što mnoge koči jeste sama teorija i njeno učenje za ispit. Odličan savet u tom pogledu jeste da se osvrnete na online testove za B kategoriju koji će vam biti od velikog značaja.

Nakon svakog predavanja svoje znanje možete proveriti kroz neki online test iz te kategorije, što će vam pomoći da vidite koliko ste teoriju shvatili, razumeli i koliko je potrebno još da se uči. Na samom kraju, online testovi će vam pomoći da vam pravila, zakoni, sve ono što obuhvata teorija lakše i duže ostane u pamćenju, pa onu rečenicu s početka testa nećete slušati da je upućena vama.

Auto škole

Bilo da je u pitanju polaganje za C kategoriju ili B kategoriju od velikog značaja jeste to da odaberete auto školu koja će vam odgovarati. Iako posluju po istom principut, sve auto škole imaju određene tačke u kojima se razlikuju, pa je zbog toga bolje ispitati više njih i odabrati onu za koju mislite da bi bila najbolji izbor u određenom trenutku. Auto škole danas imaju u potpunosti uređene sajtove, tako da imate uvid u to na kojim vozilima se vrši obuka, ko su predavači, instruktori, a to su sve informacije koje će vam značiti u samom procesu biranja i konačne odluke.

Naravno, polaganje vozačkog ispita će zavisiti i od toga koliko ste sigurni u svoje sposobnosti, stečenu veštinu i znanje, a tu će vam opet od presudnog značaja biti oni koji su uz vas bili sve vreme iz auto škole. Dobro je poslušati i savete starijih, iskusnijih vozača, jer njihovo iskustvo može samo da pomogne, od same obuke, preko ispita, do samostalne vožnje, pa takve savete nemojte olako shvatati i zaobilaziti, jer često i oni znaju da donesu prevagu koja bi vam išla u korist.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *