Upala grla- ORL ordinacije i biljni preparati u lečenju

Zimska sezona ali i česte promene vremena mogu biti povezane sa smanjenjem imuniteta i povećanjem mogućnosti da se osoba razboli. Najčešće su u pitanju virusne i bakterijske infekcije, zapaljenski procesi sinusa i grla. Naizgled blage prehlade potrebno je pažljivo lečiti i utvrditi o čemu se radi.

Upala grla i biljna apoteka

Grlobolja kod dece i odraslih može biti neprijatno iskustvo pogotovo kada je prate i drugi simptomi poput smanjenog apetita, promuklosti, gušenja, kašlja, crvenila i tako dalje. Iziritirani disajni putevi kod pojedinaca mogu biti učestali, a nekakva nateklina ili kvržica u grlu otežavati svakodnevni život. Upala grla može nastati padom imunog sistema, infektivne upale, iritacijom sluzokože, a ovo stanje se najčešće uspešno može sanirati uz pomoć biljne apoteke ili upotrebe antibiotika. Metoda lečenja je zaista puno, zavisno od tegoba. No, upalni procesi grla najčešće se leče bez lekarskih intervencija i to u sopstvenom domu. Biljni preparati koji imaju antiseptična svojstva poput žalfije, kamilice, eukaliptusa, nevena, lipe i drugih preporučuju se za ispiranje i to više puta dnevno. Pored toga, bitno je uzimati što češće tople napitke u malim gutljajima, na primer čaj od mente, a posebno mleko sa kašičicom meda ili karamelizovanog šećera. Narodni lekovi i dan danas veoma su popularni. U borbi protiv anginozne napasti možete se poslužiti sa cveklom i belim lukom. Međutim, ukoliko upala grla ne prođe za nedelju dana pokusaj tradicionalnog lečenja mora biti prekinut uz obaveznu posetu stručnjaka. 

ORL ordinacije

Kod bolesti vezanih za disajne puteve možete se obratiti otorinolaringologu koji će uspešno identifikovati vašu patologiju i preduzeti potrebne mere lečenja. Kad-kad upala grla se može zaista zakomplikovati, a pojedini simptomi se ne smeju zanemariti. Ukoliko upalu grla prati dugotrajni loš zadah, slabost, hrkanje, natečenost, oštećenje ukusa, veoma bolno gutanje poseta ORL ordinacije ne sme biti izostavljena. Specijalisti iz ORL ordinacije uz pomoć jednostavnih tehnika i pomagala poput ogledalaca i optičke kamere mogu doći do dijagnoze vezane za stanje vašeg grla. Kod otorinolaringologa moguća je biopsija grkljana, laringoskopija, uzimanje briseva radi analize, hitna intervecija usled gubitka glasa, hirurško lečenje teških patologija, lečenje akutnih stanja i hroničnog laringitisa, promuklosti, hrkanja, uklanjanja raznih kvržica i plikova. Pojedini tretmani vrše se u lokalnom ili opštem anesteziološkom stanju a endoskop je jedan od glavnih pomoćnika. Sa specijalnom kamerom na jednoj cevi moguće je videti problematiku usta, jezika i zdrela, ali i uzeti deo tkiva za analizu. 

Dijete, nedostatak vitamina, udružene bolesti i upala grla 

Ponekad, uzrok upale grla nema vidljiv znak baterijskog, gljivičnog ili virusnog zapalenja i teško je uspostaviti dijagnozu. Dobro je znati da nedostatak vitamina A i B2 može davati utisak upaljenog grla uz određene simptome poput peckanja, crvenila, suvoće, slabosti i tako dalje. Rigorozne dijete i preobilno menstrualno krvarenje mogu izazvati manjak minerala i vitamina koji će prouzrokovati nelagodnosti u grlu pa ih je potrebno nadoknađivati suplementima. Takođe, pojedine bolesti kičmenog stuba mogu izazivati intenzivne bolove grla, a povećan stres, poremećaji u radu štitne žlezde, patologije zuba i anksiozna stanja uz pratnju lošeg imunog sistema mogu dati pogrešnu kliničku sliku upaljenog grla. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *