Kako smo se nekada igrali na rođendanima i kakve su bile rođendaske torte

Pretpostavljamo da ne postoji osoba koja ne voli svoj rođendan. Taj dan je deo nas i ne može biti zaboravljen.

A rođendan je omiljeni dan sve dece, koja odbrojavaju dane do rođendana jer to znači gomila poklona, igranje sa drugarima i najbitnije prelepo ukrašena i ukusna torta i duvanje svećica.

Ono što je nas zanimalo u ovom trenutku jeste to da izdvojimo kakvo je druženje među decom bilo nekad, a kakvo je sad i kakve su torte, kao i kako su rođendanske torte, kao nezaobilazni detalj, izgledale nekada, a kako sada.

Druženje nekad i sad

Imamo osećaj da se deca više ne druže kao nekada, jer setite se kada ste vi bili mali kad je nekome bio rođendan i vi ste sami jedva čekali taj dan da biste otišli kod druga na rođendan kako biste se igrali mnogo duže nego nekog drugog dana, a pored toga jeli ste grickalice do mile volje, mešali sokove, jeli pljeskavice, pice i sendviče od krekera na čačkalici…

Danas nije baš tako, sličnu situaciju možemo primetiti samo kod dece nižih razreda, do 2. i 3. razreda osnovne škole. Stariji sada više vole da se igraju sa svojim telefonima, pokazuju jedni drugima igrice, klipove i slično. Da, ta iskrena dečija čar se izgubila. Retko ćete sada videti da deca igraju čuvene rođendanske igre – masne fote, istina ili izazov… Ali to je nešto što je vreme donelo, tako da se ne možemo boriti protiv toga, već se samo potruditi da razumemo i prihvatimo nove trendove i nove generacije.

Rođendanske torte

Dobra stvar koju je doneo duh novog vremena jeste što se više ne moramo brinuti da li smo spremili dovoljno hrane za rođendan deteta, da li će se torta rastopiti ukoliko je previše toplo, da li je dovoljno upila, da li će biti dovoljno za sve i da li je lepa i na izgledu i na ukusu. A kako nam je novo moderno vreme to rešilo tako što postoje mnogobrojni servisi keteringa, a u Beogradu mnogo više nego drugde, možete da se opustite i smireno uplovite u ceo proces pripreme rođendana.

Ketering pruža usluge pripremanje hrane i torte po vašoj želji, na vama je da samo odaberete kakve motive želite i kakav ukus želite što se tiče torte. I vi ste tu kao roditelji završili, nakon kontaktiranja i sklopljenog dogovara vi ste mirni i uzbuđeno očekujete dan, za šta verovatno tek sa uslugom keteringa možete da osetite, jer da sve sami pripremate kao što se nekada radilo bili biste nervozni i neispavani, ovako je svakome dobro.

Torte koje su sada popularne razlikuju se od onih kakve smo mi imali kada smo bili mali. Setite se samo Cipelića, Medvića dobrog srca, Paje Patka i Mikija Mausa i ne samo to, mi nismo imali njihovu sliku ili njihove figurice ili figure od fondana, naše torte su bile samo od fila, šlaga, boje za kolača i korica i šprica. Naše majke majstori u ukrašavanju su same bez interneta bez ikakvih pomagala same pravile cele torte u obliku automobila ili Mikija Mausa. To ne smemo nikad osporiti niti zaboraviti, jer hajmo da priznamo koliko vas to zna danas da uradi verovatno vrlo mali broj vas… Zato treba da pamtimo ono od ranije, pa možda i da naučimo jer lepo bi bilo vratiti te stare torte ponovo u modi iako su i ove sad ništa manje lepe ni što se tiče izgleda ni što se tiče ukusa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *