Istorija nakita – nakit nekad i sad

Najjednostavnija definicija nakita bilo bi da su to predmeti različitog oblika izrađeni od različitih materijala, koji služe za ukrašavanje, na prvom mestu žena.

Naravno da u nakit ne spadaju samo narukvice, minđuše i prstenje, već i mnogi drugi ukrasi, koji se koriste za ukrašavanje tela, odeće, pa i obuće.

Mada mnogi misle da je nakit naročito razvijen u savremeno doba, razvoj nakita može da se prati još od vremena praistorije.

Kako se nakit kroz istoriju razvijao?

Smatra se da je prvobitan nakit bio izrađivan od kostiju životinja, zatim od školjki ili od kamena.

Pronađeni su materijalni ostaci širom sveta, koji pokazuju da su najpre izrađivane narukvice od životinjskih kostiju, ali i prstenje vrlo pravilnog oblika, kao i drugi komadi nakita.

Kako se svet razvijao, tako su se menjali i materijali koji su korišćeni za izradu predmeta za ukrašavanje. Posle životinjskih kostiju, ljudi su koristili glinu, pa onda i metal i staklo.

Mnogi antički narodi su i te kako vodili računa o tome da njihove žene nose minđuše od različitih materijala i narukvice. Bilo je i onih koji su izrađivati prstenje, a kasnije i dijademe i druge komade nakita. A o tome svakako svedoče pronađeni materijalni ostaci širom sveta.

Nakit u savremeno doba

Iako je u osnovi savremeni nakit isto namenjen ukrašavanju kao i prvobitni, materijali koji se koriste su mnogo finiji i raznovrsniji.

U mnogim državama i među pripadnicima mnogih naroda je nakit deo tradicije i narodnog folklora, koji je u velikoj meri i do danas očuvan.

Ipak, savremeno doba donosi mnoge novine, pa se tako i naki sve više smatra za obavezni modni detalj.

Najčešći komadi nakita su prstenje, minđuše, ogrlice i narukvice, a u novije vreme i nakit za stopala, odnosno gležnjeve. Koriste se i broševi kao modni detalji, zatim igle za kravatu, pa čak i šnale za kosu mogu da se svrstaju pod nakit.

Pirsing je vrlo interesantan baš zbog toga, što se obično prepoznaje kao originalan princip ukrašavanja tela.

Nekako se samo nametnulo da je nakit u suštini namenjen pripadnicama nežnijeg pola, mada u novije vreme ima sve više muškaraca koji se ne libe toga da nose prstenje i narukvice, pa čak i da imaju probušene uši i nose minđuše. Druga je stvar da li se to nekome dopada ili ne, ali je moda trenutno takva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *