kolica za bebe

Kako odabrati kolica za bebu

Oprema za bebe kupuje se neposredno pre, ili odmah nakon dolaska na svet novorođenčeta. Veliki je broj raznolikih krupnih i sitnih stvari koje su neophodne budućim roditeljima.

Svaki vid opreme za bebe čini njeno odrastanje bezbrižnijim, a roditeljima pružaju olakšice tokom svakodnevnice sa mališanima. Ono što je neophodno od prvog dana, jesu kolica za bebu.

Pravo pitanje je kako odabrati kolica za bebu? Odogovor se krije u činjenici da treba da budu udobna za bebu i praktična za roditelje. U nastavku dajemo odgovor kako najjednostavnije odabrati kolica među velikim brojem modela: sistema „2 u 1“ i „3 u 1“, kišobran kolica i drugih varijanti. 

Modeli kolica za bebe su raznovrsni

Danas postoji veliki broj modela kolica za bebu. Neki pogoduju tek rođenim bebama i mogu se koristiti do 18, ili čak 36 meseci. To su uglavnom sistemi, koji mogu biti „2 u 1“ i „3 u 1“. Sistem kolica „2 u 1“ obuhvata deo za ležanje koji se transformiše u sedeći položaj i auto sedište do 9 kilograma. Sistem kolica „3 u 1“ pored toga obuhvata i kolevku koja se skida nakon napunjenih 6 meseci, a može imati i prateću torbu, navlaku za zimu, protiv komaraca, kiše i mnogo drugih delova. 

Kišobran kolica su veoma lagani, praktični i udobni modeli, koji pogoduju bebama kada počnu da sede. Uglavnom se radi o varijanti koja se ne transformiše ni u jedan drugi položaj i način sedenja. Zbog toga imaju osnovne delove, što ih čini jednostavnim i lakim za upravljanje, sklapanje i prenošenje sa jednog mesta na drugo, kao i pakovanje u gepek automobila. 

Kolica treba da odgovaraju uzrastu bebe

Nisu sva kolica pogodna za više uzrasta bebe. Neki modeli su idealni za novorođenče pa sve do 6 meseci, što su kolica koja imaju ležeći položaj. Tu su određene varijante koje mogu koristiti bebe od rođenja do 3 godine – sistemi kolica sa više delova koji se skidaju i smenjuju. Kišobran kolica odgovarajuća su za mališane kada počnu da sede, jer imaju sedeći položaj. Nešto složeniji modeli mogu imati i mogućnost podešavanja naslona od sedećeg ka ležećem položaju. Kolica za bebu treba izabrati prema uzrastu. Ukoliko nisu kupljena kada je beba rođena, moguće je odabrati neki model za sedenje, posebno ukoliko je beba u tom uzrastu tokom leta i dugih i toplih dana. 

Kolica treba da odgovaraju finansijskim mogućnostima roditelja

Činjenica je da svaki roditelj neće misliti na novčani izdatak prilikom odabira idealnih kolica. Ipak, cenovni rangovi su toliko raznoliki, da postoji veliki broj razlika u brendovima i modelima, pa mogu koštati čitavo bogatstvo. Zbog toga, poželjno je razmišljati o troškovima koje će roditelji imati prilikom odabira i kupovine kolica za mališane. Ako se radi o starijim, tačnije nešto većim bebama, kišobran kolica su najisplativija varijanta. Omogućavaju udobnu i jednostavnu vožnju, bez napora i pritiska na roditelje. S obzirom da je kišobran kolica moguće pronaći za svega nekoliko hiljada dinara, jasno je koliko su korisna, isplativa i veoma praktična. 

Izbor kolica treba da bude rezultat informisanja roditelja, razgledanja i razmatranja većeg broja opcija. Mnogo je raspoloživih modela, koji se razlikuju prema namenjenom uzrastu, težini i drugim dodacima. Kišobran kolica model su sa kojim nećete pogrešiti, ukoliko imate bebu koja je već počela da sedi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *