Avanturistički duh Evrope

Na leto svi idemo na more, ali u poslednje vreme mnogi i zimi “letuju”, te su tako daleke destinacije poput Balija i Tajlanda, postale jako popularne preko noći. Ali gde otputovati na proleće? Putovanje za Prvi maj, umesto roštiljanja sa prijateljima na obroncima najbliže planine, je  baš prava vrsta bekstva od svakodnevnice i ono što vam treba da glavu očistite od stresa i nagomilanh problema. Većina ljudi se odlučuje za vikend u nekoj od evropskih metropola, ili za romantična putovanja, gde kao desinacije prednjače mediteranske zemlje. Mi ćemo vam predložiti nešto sasvim drugačije. Šta kažete na ideju da produženi prvomajski vikend provedete testirajući svoje psiho-fizičke veštine, na nekim od najlepših lokacija starog kontinenta?

Prvi predlog – vožnja kanua na Korzici

Putovanje za Prvi maj na Korziku zvuči kao sve, ali samo ne kao loša ideja. Još ako se i Uskrs spoji sa praznikom rada, vašoj sreći nema kraja. Nekoliko slobodnih dana, kada je proleće u svom punom zamahu i lepoti, možete provesti na ovom čudesnom lepom francuskom ostrvu.

Korzika je oduvek omiljena destinacija kada su u pitanju klasične letnje šeme, međutim ona sa svojih pedeset vrhova, od preko dve hiljade metara visine, pravi je izazov i za planinarenje ( staza gr20 je jedna od najtežih staza u Evropi). I da tu ne stanemo već da pomenemo i ono najvažnije – ovo ostrvo smatra se Mekom za voženje kanua. Lokalni operateri vam najčešće nude sedmodnevne varijante kanu avanture, u kojima dobijate ličnog vodiča/trenera, koji vas vodi putem celog ostrva, sve  do njegovih najskrivenijih delova.

Ronjenje na Islandu

Ostajemo i dalje u vodenim sportovima, samo menjamo lokaciju i krećemo na Island. Sa svojim vulkanskim krajolicima, glečerima i toplim izvorima, Island nudi sve što je potrebno za avanturu. Upravo na Islandu se nalazi jedno od svetski napoznatijih mesta za ronjenje, Silfra . Ovo odredište je tako popularno iz dva razloga. Prvi – Silfra je zapravo pukotina između severnoameričkog i severnoazijskog kontinenta, što znači da možete da ronite baš između mesta gde se jezici kontinenata susreću, i razdvajaju – svake godine po 2 cm.

Drugi bitan razlog – ogromna  vidljivost ispod vode, koja  zna da iznosi i preko 100 metara. Deluje kao ozbiljan kandidat za vaše putovanje za Prvi maj.

Vožnja Norveškom

Jedinstvenom kombinacijom planina, fjordova, zabačenih sela i mirnih puteva uz samu obalu, Norveška je najozbiljniji kandidat, ukoliko ste odlučili da putovanje za Prvi maj posvetite vožnji kroz neverovatne krajeve.

U Norveškoj je dozvoljeno kampovanje gde god to poželite, a postoje i specijalne lokalicije na kojima možete iznajmiti kamp prikolice. Posebno impresivan deo za vožnju je put od Bergena do Trodenhejma, na kom ćete preći osam mostova koji povezuju ostrva, i imati veliku šansu da vidite foke i kitove. Pričamo o razdaljini od oko 430 milja, na kojoj ćete između ostalog proći i kroz najduži tunel na svetu.

Penjanje po ledu u Švajcarskoj

Za sve one koji vole hladnoću, nedelju dana penjanja po ledu i planinarenje u švajcarskim Alpima, predstavljaju avanturu iz snova. Za ovakvu avanturu kao izbor putovanja za Prvi maj, nije neophodno da imate iskustvo, spremite se na spavanje po kolibama i dosta leda svuda oko vas.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *