Nezaboravno iskustvo i dobra zarada

Kada pomislite da možete istovremeno iskusiti nezaboravno iskustvo i dobro zaraditi na prvi pogled čini se da jedino može da se desi samo u mislima. Međutim, postoji način da se takav zamisao i sprovede u delo. Naime, work and travel program je prilika za ostvarenja sna svih onih koji bi da posete Sjedinjene Američke Države.

Mnogima se čini da je Amerika nedostižna zemlja, ali načina da se dospe na američko tlo je mnogo. Jedna od najpopularnijih za student svakako je work and travel program koji pruža priliku mladima ne samo da putuju i uživaju, već i da dobro zarade. Ipak, treba napomenuti da nije baš toliko lako otputovati preko programa work and travel.

Naime, potrebno je zadovoljiti određene kriterijume kako biste dobili priliku da učestvujete u ovom program. Naime, osim indeksa, potrebno da ne budete mlađi od 18 godina, niti stariji od 28 godina, ali je važno i da uložite početni kapital, odnosno neophodno je da uplatite nekoliko stotina dolara kako bi se pokrili troškovi puta, vize i smeštaja. Kada uplatite novac, odaberete mesto i zaposlenje, treba da prođete kroz određene obuke koje bi trebalo da vam posluže za kasnije snalaženje na radnom mestu. Poslovi su različiti i podrazumevaju da posedujete određene sposobnosti i veštine. Naime, ukoliko vam engleski nije solidan, onda bi trebalo da bitate poslove koji podrazumevaju manje komunikacije, a više fizičkog rada. O programu work and travel možete detaljnije pogledati na sajtu Ideas.

Work and travel – posao, zabava, ljubav, avantura

Svako ko se dobro sporazumeva i komunikativan je trebalo bi da bira poslove u ugostiteljstvu. Tako recimo recepcioneri u hotelima, mendžeri restorana ili konobari i kelneri osim što bi trebalo da budu spretni i snalažljivi bilo bi poželjno i da se odlično sporazumevaju. Američka avantura nosi brojne izazove. Osim što ćete se oprobati možda u poslovima za koje ste misliti da nikada nećete raditi, jer se školujete za nešto sasvim drugo, imaće priliku took višemesečnog rada i da upoznate druge ljude i kulture, kao i njihove navike. Naime, poslodavac kojeg izaberete dužan je da vam obezbedi smeštaj, a da li ćete sobu deliti sa 5  ili 10 ljudi, to niko ne može da vam kaže.

Tako da imajte na umu da postoji mogućnost višekrevetnih soba u smeštaju, pa nemojte da se začudite ako u istoj sobi sa vama bude spavali studenti sa nekog drugog kontinenta. Nije li izazov iskusiti studentski život sa strancima u istom smeštaj? Mnogi student u Srbiji imaju priliku da žive u studentskim domovima i važi opšteprihvaćeno pravilo da ne znaš šta je studiranje ako nisi živeo u domu. Zato svi koji nisu imali priliku da osete takvu atmosferu u svom rodnom gradu, možete to iskusiti na dugom kontinentu. Takođe, imaćete priliku da radite sa drugim studentima, pa ko zna koga sve možete da upoznate, a možda neko pronađe i svoju sodnu dušu.

Sve je moguće na ovakvim putovanjima. Neko će se možda zaljubiti u američki način života, neko u određeni grad, pa će možda odlučiti i da nastavi studiranje u Americi, makar na postdiplomskim studijama. Sa druge strane, neko će poželeti da se vrati u svoj rodni grad i da nastavi da živi bezbrižnim život. Jer work and travel program to i jeste, prilika da upoznate i sebe i druge.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *