Mamina prodavnica savetuje: Kako naći balans između poslovnih i porodičnih obaveza?

Iako ponekad deluje da u današnje vreme porodica i posao ne idu zajedno, mnogo je primera gde su mame uspele da pronađu ravnotežu i da uspešno usklade i porodične i poslovne obaveze. Iako vam možda nije dostupan baka-servis, kao ni dadilje ipak uz dobru organizaciju i naravno pomoć od strane partnera sve se može uskladiti toliko, da dovoljno dobro funkcioniše. Evo nekoliko predloga.

Nađite vreme samo za sebe

Čim postanete mama odjednom se „vreme samo za sebe“topi kao glečer i nestaje u nepovrat, stapa se sa vremenom za bebu i sve oko sebe. Poznati su vam oni momenti „pijem kafu dok se tuširam“ ili mnogo češće „pijem hladnu kafu“. Kako se ponovo izboriti za to vreme? Tajna je u ustajanju pre svih! Rano ustajanje će vam dati tu prednost i mogućnost da pre svega zdravo doručkujete. Imaćete vremena da uradite vežbe ukoliko to želite ili da se posvetite čitanju knjige ili slušanju muzike.

Nemojte se plašiti rutine

Znam da se mnogi plaše rutine i toga da ne upadnu u kolotečinu, ali rutina pomaže, a posebno kada je život sa decom u pitanju. Kada uvežbamo jutarnju rutinu sa decom, to će nas poštedeti dodatnog stresa i napetosti na samom početku dana. A i sami znate koliko to znači. Koliko samo jedna dečja čarapica koja baš tog jutra ne može da se nađe, a koju je dete toliko rešilo da obuje nekada može da prouzrokuje stresa. Deo rutine nekad može da bude i pripremanje svih stvari veče pre polaska u vrtić, školu, na posao.

Neka vreme koje provodite sa decom bude kvalitetno

Nemojte se žaliti kako malo vremena provodite sa decom, već se postarajte da ono bude kvalitetno ispunjeno i da bude zapamćeno. Ako možete da povećate vreme provedeno sa decom nauštrb posla i to je uredu, jer deca se neće sećati koje su sve igračke u detinjstvu imala, već će se sećati čega su se to igrali sa vama, čemu ste ih vi naučili, koje ste vrednosti na njih preneli.

Za kvalitetnu igru sa decom uvek možete pronaći i nešto u Maminoj prodavnici bilo da je za mlađu decu kao što je knjiga „Putujte sa Pijem“, koja na zanimljiv i edukativan način uči decu o svetu oko sebe ili možda za decu predškolskog uzrasta, igra „Putovanje do škole“ može da bude prava stvar.

Mama i beba 1

Iako možda mislite da je dete u vama već odavno odraslo opterećeno mnogobrojnim životnim obavezama, razmislite još jednom, uz Zvezdanik i ArchiPlay ćete se ponovo opustiti i zaigrati baš kao nekada. A ako niste znali udubljivanje u igru opušta i oslobađa vaš um negativni emocija i napetosti. Stoga, igrajte se!

Neka vam porodica bude snaga i oslonac

Znam da je nemoguće zamisliti idealnu porodicu, i dobro je poznato da tamo gde sve naizgled funkcioniše kao sat, često i nije baš tako. Često samo jedna noć nespavanja zbog prehlađenog deteta ili zubića koji rastu može da poremiti celu sledeću nedelju. Ipak jako je bitno da u svojoj porodici nađete snagu i inspiraciju, jer na kraju krajeva to je sve ono najvrednije što nam u životu ostaje. Da li je to zaista tako?

Pa evo, zamislite kakva bi to karijera poslovne žene mogla da nadomesti postojanje vaše porodice…verujem da još uvek razmišljate i da vam baš ništa ne pada na pamet. Isplanirajte za početak da zajedno jedete barem jedan obrok dnevno ili nedeljno, ili još bolje da pripremite obrok zajedno. Ne moraju to biti planovi za neka preskupa putovanja ukoliko za to nemate ni novca ni vremena, bitnije je da to bude nešto gde će svi članovi biti uključeni. Koliko je porodica bitna, govori nam i činjenica da su skoro sve mame preduzetnice iz Mamine prodavnice upravo inspiraciju da postanu preduzetnice pronašle u svojoj porodici.

Ono što ne možete (ne stižete) vi da uradite, delegirajte

Delegiranje kako kućnih, tako i poslovnih obaveza je izuzetno bitno za svaku mamu koja radi. U protivnom ćete se osećati iscrpljeno i hronično umorno. Sa posla ćete dolaziti nezadovoljni. Isto tako ako vas u kući bude čekalo mnogo posla, u nekom momentu ćete se zaista osetiti kao kućna pomoćnica cele porodice.

Ovakav problem najčešće imaju mame koje su perfekcionisti i vole da drže sve pod svojom kontrolom, takođe misle da samo one mogu da urade stvari onako kako treba. To što vaš muž ili dete ne usisavaju na način na koji vi to radite, to ne znači da njihov način nije ispravan, već samo da vaš način rada nije i njihov. Bitno je da je rezultat na kraju isti, tj.da je kuća usisana. Pružite šansu za dokazivanjem kako svojim ukućanima, tako i poslovnim partnerima. Opustite se!

Proslavite zajedno svaki svoj poslovni uspeh

Uspeh svakog člana porodice treba da bude propraćen adekvatnom proslavom. Opet napominjem da to ne moraju da budu skupe žurke ili putaovanja, već to može da bude i pravljenje omiljenih palačinki ili neki manji izlet i boravak u prirodi. Jako je bitno da za vaše poslovne uspehe vaša porodica zna, jer će tako shvatiti da je to vama zaista važno i jednostavno će bolje razumeti kada im kažete da trenutno imate mnogo posla, ali da ćete sve to nadoknaditi. Pritom, kad kažem nadoknaditi ne mislim da to nadoknadite za dvadeset godina. 🙂 S druge strane bitno je proslaviti i male dečje uspehe, jer koliko god se vama oni podrazumevali i činili se malim, oni su za njih isto toliko veliki koliko i vama vaši uspesi. Radujte se jedni drugima!

Mama i beba

Šta je balans?

Za svaku od nas definicija balasa bi bila nešto sasvim drugačije, jer nismo sve iste, ali ipak postoje neke univerzalne stvari. Svakom pojedincu koji želi da bude zdrav i srećan potreban je zdrav balans između poslovnog i porodičnog života. Na kraju krajeva zar to nije cilj svakoj od nas?

Autorka teksta: Miroslava Kovačević Burlić, mama, ekonomista

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *