Korekcija ušiju – najvažnije stvari koje bi trebalo da znate

Najčešči problem koji možete da imate sa ušima jeste taj da su one klempave. Ovo obično nije toliko lep prizor, ali dobra stvar je ta da se ovaj problem pretežno estetske prirode može primetiti još nakon rođenja što znači da ga je zaista moguće rešiti pre nego što bude „kasno“. Naravno, nikad nije kasno, ali ako vam je stalo do toga da izbegnete zadirkivanja, odlučite se na ovaj zahvat što pre. Ovo se najpre odnosi na decu, razume se.

Kada je pravo vreme za korekciju ušiju?

Upravo iz voih razloga, korekcija ušiju se radi već od šeste godine. I ne, ovo nije rano, jer su deca u uzrastu od šest do deset godina zaista vrlo zainteresovana za ovaj zahvat i rado „sarađuju“ sa lekarima i hirurzima. Najviše pacijenata ima u uzrastu od desete i osamnaeste godine, ali ima i onih dosta starijih. Naravno, ženama je mnogo lakše da sakriju ovaj problemčić jer obično imaju dugu kosu koja lako može da prekrije uši (osim ako baš ne štrče), dok je muškarcima svakako teže.

Da li su vaše uši klempave?

To da li su uši klempave ili ne može se odrediti na osnovu ugla između strane uha i glave, veličine i drugih faktora. Na primer, ako je ugao između uha i glave veći od 30 stepeni, veruje se da su uši klempave i u tom slučaju je poželjno uraditi rekonstrukciju ušne školjke. Međutim, ovde treba uzeti u obzir i veličinu uha jer male uši ne moraju da izgledaju klempavo iako je ugao veći od 30 stepeni.

Klempave usi

Naravno, ovakve procene nećete raditi na svoju ruku već ćete se konsultovati sa svojim lekarom, odnosno hirurgom koji će preduzeti potrebne „mere“. Osim toga, kada budete bili na pregledu, odmah razgovarajte sa hirurgom o tome kakve uši želite, kakva su vaša očekivanja od operacije kako bi celokupan proces korekcije ušiju tekao još brže.

Kako teku operacija i oporavak?

Operacija nije previše komplikovana, a moguće je koristiti razne tehnike modifikovanja ušne školjke. Nakon operacije, potrebno je da pacijent odleži nekoliko sata u bolnici, a potom je slobodan da ode kući. U zavisnosti od samog zahvata, zavoj se skida nakon tri do četrnaest dana, a konci između sedmog i četrnaestog dana od operacije. Redovne kontrole su obavezne, a tačan raspored pregleda ćete utvrditi sa hirurgom. Važno je da hirurg redovno prati i fotografiše „stanje“ kako bi procenio da li uporavak ide u željenom pravcu. Naravno, rezultati korekcije ušiju su trajni. Osim toga, savetuje se odmaranja i mirovanje, dok su naprezanje i naporni sportovi skoro pa zabranjeni.

Kada je reč o mogućim komplikacijama, one nisu tako česte. Odnosno, ukoliko je korekcija ušiju urađena kako treba, pažljivo i profesionalno, indikacije se neće javljati. U suprotnom, moguće su akutne i hronične komplikacije u vidu nakupljanja krvi na mestu intervencije, nastajanje ožiljka ili utrnulosti u uhu koje uglavnom brzo prolazi.

Glavni cilj korekcije ušiju nije samo promena izgleda ušiju. Mnogi ljudi žive sa deformacijom ušiju i nije ih briga. Ono što je važniji aspekt cele priče je uklanjanje psiholoških pritisaka koje osoba može da ima zbog izgleda svojih ušiju što je svakako neprocenjiv rezultat.

Pročitajte još korisnih tekstova iz kategorije zdravlje i budite informisani i nemojte paničiti pre vremena. Dobro se informišite a tek onda preduzmite odgovarajuće mere.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *