Vitamini u kozmetici

Ljudi danas sve češće posežu za suplementima vitamina kao dodatak ishrani.  Koliko god tih vitamina da unesemo u organizam, jako malo toga dospe do kože zato je potrebno koristiti proizvode obogaćene vitaminima:  tonike, kreme, razne serume.

U ovom tekstu će biti reči o tome šta koji vitamin čini koži i koliko može pomoći u svakodnevnoj nezi.

Vitamin A

Čuveni vitamin, koji kožu čini blistavom, zategnutom i koji licu daje prirodnu boju. Ovaj vitamin se nalazi u proizvodima za negu kože u obliku retinola ili retinoida. Vitamin A  obnavlja ćelije i tkiva i nedostatak ovog vitamina vrlo brzo će se primetiti. Posebno pomaže kod nege kože u zrelim godinama a takođe se jako dobro pokazao u tretmanima lica protiv akni.

Suva koža će vam biti zahvalna ako koristite preparate koji sadrže ovaj vitamin i rezultat će biti odmah vidljiv.

Vitamin C

Ovaj vitamin obavezno uvrstite u negu vaše kože, zato što je jedan od najmoćnijih antioksidanata, što znači da kožu štiti od slobodnih radikala tj. zagađenja iz vazduha  a i štiti kožu od štetnog UV zračenja. Za blistav i ujednačen ten vitamin C je neophodan.

Vitamin E

Vitamin E je čest sastojak preparata za negu kože. On utiče na kožu na dva osnovna načina; 

  • kao antioksidant
  • kao hranjivi sastojak za kožu

Najaktivniji oblik ovog vitamina je alfa tokoferol. Direktnim nanošenjem vitamina E na kožu može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa koji je odgovoran za prerano starenje kože i pojavu bora. Vitamin E se može naći u apotekama u obliku ulja i u obliku ampula. Stručnjaci savetuju da se najbolji efekti postižu ako se koristi sa drugim antioksidantima, kao što je recimo vitamin C. Tretman vitaminom E nije univerzalan i koristite ga u skladu sa tipom vaše kože da bi imali adekvatan rezultat.

Vitamin B3

Poznat kao niacinamid koristi se za postizanje finije teksture kože kao i u tretmanima koji pomažu u borbi protiv hiper pigmentacije. Vitamin B3 održava kožu hidriranom a i takođe ima antibiotsku ulogu tako što reguliše sebum i upalne promene na koži kao što su akne.

Vitamin B12

Ovaj vitamin je nepravedno zapostavljen u nezi kože a veoma je važan. Vitamin B12 ubrzava regeneraciju ćelija, povećava proizvodnju kolagena, hijaluronske kiseline i elastina. Zahvaljujući svemu tome, čini umornu kožu blistavom i svežom i smanjuje znakove starenja.

Vitamin D

Vitamin D utiče na sveopšte zdravlje organizma. Nedostatak ovog vitamina se odražava na kosti, imunitet ali takođe i na kožu. Serumi, kreme, ulja ne mogu nadoknaditi manjak ovog vitamina u organizmu, to možete učiniti jedino kroz ishranu, sunčanje i kroz suplemente koje vam je prepisao lekar.

Koja je onda njegova uloga u kozmetičkim preparatima? U fokusu, kad je u pitanju ovaj vitamin je kozmetika koja se koristi za lečenje antiimflamatornih oboljenja kože kao što je psorijaza. Takođe kozmetika sa vitaminom D ima antioksidantna i antiage svojstva. Kada nanesemo prirodnu masku, recima sa jogurtom,žumancetom ili kapi koje mogu da se kupe u drogerijama direktno na kožu, ubrzavamo stvaranje ćelija i jačamo površinski sloj kože. Odlični su baš za vreme zimskih dana kada nam nedostaje sunce.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *