Keramički viniri – neka vaš osmeh blista!

Fasete ili viniri su protetičko sredstvo koje služi da estetski ulepša jedan ili više zuba. Reč je o tankim ljuspicama koje se postavljaju na prednju stranu zuba i tako transformišu njegov izgled i boju.

Keramički viniri su trajna i čvrsta zubna navlaka koja, kada se jednom postavi, daje savršen izgled zuba. Zahteva manje rada na zubima nego postavljanje navlaka, a efikasnije rešava brojne probleme. 

Kada se postavljaju keramički viniri?

Keramički viniri su estetsko sredstvo koje se primenjuje kada postoje estetske nepravilnosti zuba:

  • Neodgovarajuća boja
  • Prevelik razmak između zuba
  • Nejednaka veličina
  • Nepravilan niz zuba…

U svakoj od ovih situacija se jednostavnim postavljanjem keramičkih vinira značajno menja izgled osmeha, a da se pri tome ne skida velika zubna struktura kao kada se formira osnova za postavljanje navlaka.

Svaki zub koji nema veliku površinu pod plombom ili veliko oštećenje je dobar kandidat za fasete jer u suprotnom će dodatno skidanje gleđi učiniti da on izgubi čvrstinu i pukne.

Procedura postavljanja keramičkih faseta

Fasete se postavljaju sa prednje strane zuba uz minimalno bušenje radi potpunog uklapanja.

Brušenje je bezbolno i ne radi se na svim zubima, često je minimalno i služi da se keramički viniri savršeno postave i obezbede stabilnu poziciju.

Nakon pripreme zuba i izrade navlaka ugradnja je brza i laka uz poseban lepak koji će fasete čvrsto držati na mestu.

Prednosti keramičkih vinira

  • Keramički viniri traju i do 30 godina bez ikakvih poteškoća i to je prva prednost koju korisnici primete i budu izuzetno zadovoljni.
  • Uprkos ceni od nekoliko stotina evra po zubu, viniri će se isplatiti i biti trajno estetsko poboljšanje u koje se više ne ulaže.
  • Održavanje je potpuno isto kao i za prirodne zube, klasično pranje četkicom i redovne posete stomatologu. Ova druga stavka se ne sme zanemariti jer je samo zubar stručan da prepozna i otkrije probleme za zubima na kojima se nalaze keramički viniri. 

Pravovremenim lečenjem se sprečava razvoj daljih problema, a pošto je reč o kombinaciji prirodnog zuba i veštačkog materijala, pravilna nega je ključna za dugovečnost i korišćenje bez problema.

  • Efikasno sredstvo za poboljšanje estetike usne duplje. Ne traži velike intervencije na zubima, ne boli i povoljnije je od navlaka, implantata, proteza i mostova.
  • Može se dobiti boja i izgled po želji. Keramičke fasete se odlično uklapaju u zubni niz i izgledaju potpuno prirodno da je teško zaključiti koji je zub veštački.
  • Viniri od keramike su čvrsti poput prirodnog zuba. Kada se jednom postave i zalepe, žvakanje i sitnjenje hrane je potpuno normalno, bez ikakvih restrikcija ili problema. 

Klijenti mogu u potpunosti da zaborave da su postavili fasete i da uživaju u savršenom osmehu.

Sve češće se srećemo sa upotrebom vinira u kozmetičke svrhe jer je intervencija bezbolna, bezbedna i može se izvesti na svim zubima koji imaju očuvanu zubnu strukturu.

Stručan stomatolog će lako i brzo postaviti keramičke navlake i odmah učiniti da osmeh dobije sasvim drugačiji izgled, bude prelep i bez nesavršenosti. To je ono čemu svi mi težimo. 

Posetite stomatologa i raspitajte se o keramičkim vinirima i neka i vaš osmeh blista!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *