Koja je cena malča za baštu?

Svako ko želi da mu bašta izgleda savršeno će se sasvim sigurno potruditi ne samo oko biljaka, koje će u njoj uzgajati, nego i oko ukrašavanja. A svakako je na tržištu prisutan i malč, koji i te kako može da oplemeni bilo koju baštu. Pod pretpostavkom da se izabere odgovarajuća boja, odnosno ona koja će se najbolje uklopiti u okolinu, nema nikakve sumnje da će bašte izgledati perfektno uz taj minimalni izdatak.

Ono što mnoge ljude zanima po tom pitanju jeste koja je cena malča? A tu bivaju uglavnom vrlo prijatno iznenađeni, jer se radi o manjim izdacima, koji u velikoj meri mogu da imaju pozitivan uticaj na uređenje bašte ili vrta.

Zbog čega je dobro koristiti malč?

Iako je osnovna uloga koju ovakva vrsta podloge ima dekorativna, ne treba zaboraviti ni to da malč i te kako ima ulogu i u zaštiti biljaka. Ne treba toliko da vas brine malč cena, zato što se za pakovanje od 50 l treba izdvojiti tek nešto manje od 1.000 dinara. A ta količina malča je dovoljna da pokrije površinu od jednog metra kvadratnog. I to govorimo o podlozi koja je bojena, dok se naravno cena malča u prirodnoj boji razlikuje.

Da pomenemo i to da će biti sprečeno nicanje korova iz zemlje, koja je prekrivena usitnjenom borovom korom, što je zapravo malč. Cena svakako je zanemarljiva kada se uzme u obzir i to da on može u toku zime u velikoj meri da zaštiti biljku od smrzavanja.

Pored svega toga, malč bi trebalo koristiti zbog očuvanja vlage u konkretnom zemljištu, a nakon određenog perioda, odnosno kada usitnjena borova kora počne da se razlaže, ona će biti svojevrsna dohrana za biljke.

Svakako da nije zanemarljiva ni estetska uloga koju malč ima, prosto zato što se na tržištu može naći u različitim bojama. Mnogi ljudi koji i te kako polažu na uređenje svoje okućnice, često praktikuju da ukombinuju različite boje ove podloge.

Malč cena

Da ne zaboravimo da naglasimo i to da je najkvalitetniji majl onaj, koji se dobija od borove kore, a koja se specijalnom tehnologijom usitnjava. Ipak, na tržištu se može naći i malč koji je od drugih vrsta biljaka, kao na primer od topole, ali se ipak ne može reći da je on toliko kvalitetan kao onaj koji se izrađuje od kore drveta bora.

Sa tog aspekta je vrlo važno napomenuti i to se razlikuje i cena. Isto tako na cenu utiče i činjenica da li je u pitanju bojeni malč ili onaj u prirodnoj boji. Ukoliko vas zanima malč, cena je, slobodno se može reći zanemarljiva, kada se posmatra sa aspekta funkcije koju takva vrsta podloge ima. Primera radi, malč u prirodnoj boji, a u pakovanju od 20 l se može naći po ceni od 250 dinara, dok je za isto pakovanje, ali za malč u crvenoj boji potrebno izdvojiti oko 330 dinara. Nešto su skuplji malči u crnoj i u narandžastoj boji, koji koštaju oko 360 dinara. Naravno da cene malča variraju, pa je tako trenutno na tržištu najskuplja opcija podloge u zelenoj boji, a koja za pakovanje od 20 l može da se nađe i po ceni od 440 dinara.

Nema potrebe da budete zabrinuti oko finansija, prosto zato što se ovakva vrsta podloge ne kupuje svake godine. U tom smislu je uvek bolje odabrati onu boju malča, koja će se na najbolji mogući način uklopiti u celokupnu okućnicu.

Važno je napomenuti i to da se ovakva vrsta podloge može koristiti i za saksijsko cveće. U tom slučaju malč cena tek nije za zabrinjavanje, prosto zato što je jedno manje pakovanje dovoljno za nekoliko saksija, koje će izgledati dekorativnije, a i zemlja u njima će biti dodatno zaštićena.

Prilikom kupovine ovakve podloge bi trebalo voditi računa i o tome da što je veće pakovanje cena malča je povoljnija.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *