Ideje za malu spavaću sobu

Na mali prostor u kojem se nalazi spavaća soba ne gledajte kao na ograničenje koje će vas sputavati da iskažete svoj pun potencijal tokom uređenja. Male spavaće sobe vrlo lako mogu postati prijatan ambijent za relaksaciju i uživanje. Opremite ih samo neophodnim komadima nameštaja. 

Bićete zahvalni maloj kvadraturi prostorije, jer će izostati svi suvišni i nepotrebni predmeti kojima se veće spavaće sobe neretko zatrpavaju. Uz malo truda i par dobrih ideja od male sobe možete stvoriti veliku oazu mira na čiji ćete izgled biti ponosni.

Kako  krevet uz pravilno projektovanje enterijera postaje centralna „figura“ svake spavaće sobe

Krevet je centralni i najvažniji deo svake prostorije za spavanje. Zato se potrudite da nađete onaj koji će najviše odgovarati prostoru. Svaki centimatar u malim prostorijama je značajan, pa bi dobro bilo izbegavati velika uzglavlja.

Poslednji standardi projektovanja enterijera spavaćih soba pružiće vam razne varijacije za moderne krevete tako da najbolje rešenje neće izostati.

Prostor ispod kreveta može poslužiti za odlaganje stvari i kutija koje će vam na ovaj način biti nadohvat ruke. Istražite tržište kreveta koji dolaze sa fiokama i ukoliko vam budžet to dozvoli, opredelite se za ovu varijantu. Olakšica pri projektovanju enterijera svakako je i nameštaj pravljen po meri. Napravite nacrt, izmerite prostor i sa stručnjakom razgovarajte o svim solucijama. Sigurno će vam dati dobre ideje za sistematično korišćenje prostora.

Police i ormarići iznad kreveta

Iskoristite zidove iznad kreveta i instalirajte na njih police ili ormariće. Ako se opredelite za zatvoreni tip, odnosno ormariće, gledajte da vrata budu u svetlijoj, a ručke u tamnijoj boji.

Klizni plakari

Izabrati najbolji položaj za ormar u maloj spavaćoj sobi nije lak posao. Kada se prihvatite tog zadatka važno je da ispoštujete dve stvari – estetiku i funkcionalnost. Dakle, treba vam ormar lep na oko i praktičan.

Birajte isti materijal i boju kao na krevetu kako bi se stvorila slika celine u prostoru. Idealna pozicija za ormar u maloj sobi je ona između zida i kreveta. Klizni plakar učiniće da soba izgleda raskošnije, naročito ako se na njemu nalaze ogledala.

Boje zidova

Dizajneri enterijera slažu se da je bela boja najbolji izbor za malu spavaću sobu. Vizuelno će učiniti prostor većim, naročito u kombinaciji sa obiljem prirodne svetlosti.

Ogledala kao dizajnerski pečat

Kako biste dobili jedinstven dizajnerski pečat od pomoći mogu biti ogledala koja su u poslednje vreme veoma atraktivna i poželjna u spavaćim sobama. Ogledala u spavaćoj sobi ostavljaju dobar utisak, ali imaju i praktičnu ulogu. Bilo da se opredelite za srednja ili velika, ovu optičku spravu postavite tako da gleda na prozor.

Takođe, odlična ideja su i ogledala postavljena na plakare duž njihove čitave visine i širine. Ako su prekoputa prozori, prostor će delovati prozračno i celokupni utisak poprimiće sasvim drugu dimenziju. Ukoliko ste ljubitelj Feng Šuia možete nešto više istražiti o tome gde bi trebalo ogledala da stoje prema ovoj drevnoj kineskoj nauci o usklađivanju života.

Veliki izbor ogledala za svačiji ukus možete naći na sajtu ImperialOgledala.com.

Dekoracija 

Kada je postizanje kontrasta bojama i dezenima u pitanju, savet je da se fokus prebaci na krevet, tepih, zavese i druge komade nameštaja. Izaberite razigrane dezene i nijanse jastučića, prekrivača i posteljine i napravite atraktivan i moderan prostor. Adekvatnim izborom zanimljivih tapeta napravite akcentni zid, ali pazite da ne napravite grešku. Ukoliko tapete ne odgovaraju ostalim nijansama stvari i zidova u prostoru, lako mogu učiniti da soba deluje još manje.

Minimalizam u spavaćim sobama

Minimalistički stil se pokazao kao najbolja opcija za spavaće sobe malih kvadratura. Lišen je suvišnih detalja, a odlikuju ga hladne boje koje će prostor učiniti vizuelno većim i svetlijim.

Ukoliko ne želite da lutate i kombinujete više stilova u svom intimnom prostoru, onda ste pronašli ono za čim tragate. Minimalizam nije sterilan kao što se na prvu čini. Taj utisak se može izbeći kontrastima koji se ogledaju u izboru nameštaja tamnijih nijansi. Za još jači efekat birajte komade ravnih linija i pravilnih oblika.

Ugradni plakari odlično će se uklopiti u ovaj stil spavaće sobe, a u njima ćete moći odložiti sve sitnice koje prostor mogu učiniti haotičnim. Dekoracija ili bilo kakvi predmeti na toaletnim stočićima sa obe strane kreveta definitivno su višak u minimalizmu.

Futuristički, klasični, moderno-urbani samo su neki od osnovnih stilova minimalizma u kojima može pronaći najbolji izraz za vaš enterijer.

Vodič za inspiraciju i ideje

Mi smo vam dali samo neke predloge koji su najidealnije rešenje za dizajn male spavaće sobe. Imajte na umu da postoje brojni stilovi, a samo će neki zadovoljiti vaše estetske i funkcionalne kriterijume. Najvažnije je da vaša spavaća soba nosi lični pečat i da se vi u njoj osećate pozitivno i prijatno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *