Koja sam nedelja trudnoće

Čemu služi kalendar trudnoće?

Niko vam sa sigurnošću ne može tvrditi kada ste tačno ostali trudni. Iz ovog razloga kalendar trudnoće se bazira na poslednjem menstrualnom ciklusu, pa se kao sam početak vaše trudnoće uzima prvi dan poslednje menstruacije. Dolazimo do toga da onda trudnoća traje 40 nedelja, odnosno 280 dana ili 9 meseci. Kako ne bi sebi stalno postavljali pitanje koja sam nedelja trudnoće, proverite kada ste dobili poslednju menstruaciju. Taj prvi dan poslednje menstruacije računa se kao prvi dan trudnoće.

Jedna trudnoća traje 9 meseci, i može se podeliti na trimestre. Trimestar označava deo trudnoće koji traje tri meseca, pa tako imamo tri trimestra. Na ovaj način se jednostavnije objašnjavaju promene kroz koje prolazi vaše telo, ali i put razvoja vaše bebe po mesecima. Prvi trimestar obuhvata period od 1. – 3. meseca, ili od 1. – 13. nedelje. Drugi trimestar obuhvata četvrti, peti i šesti mesec, ili period od 14. – 27. nedelje. I treći trimestar obuhvata sedmi, osmi i deveti mesec, odnosno period od 28. nedelje pa sve do momenta porođaja.

Koji sam mesec trudnoće ili koja sam nedelja trudnoće?

Meseci trudnoće se računaju od prvog dana poslednjeg menstrualnog ciklusa. Međutim, meseci se ne poklapaju savršeno sa nedeljama u kojima se računa trudnoća. Zato nije ni čudo što se trudnice ponekad zbune, i često ne znaju odgovor na pitanje koja sam nedelja trudnoće. Ako niste sigurni kog datuma ste imali poslednju menstruaciju, u tom slučaju će vaš ginekolog putem ultrazvučnog pregleda odrediti u kojoj ste nedelji, a i sam termin porođaja. Ginekolog će putem ultrazvuka odrediti starost ploda, tako što će uzeti mere ploda, a i pratiće srčanu radnju ploda. Proveriće i dužinu od pubične kosti do vrha materice, odnosno visinu fundusa materice.

Ukoliko imate neredovne cikluse, pa dugo niste ni znali da ste u drugom stanju, sam termin porođaja može biti promenjen. Određivanje termina porođaja je najpreciznije ako su vaši ciklusi redovni, i ako oni traju 28 dana. Ako je prva procena visine vrha materice bila pogrešna, onda će i tačan termin naknadno biti utvrđen. Međutim, to opet ništa ne mora da znači, jer svaka trudnoća je različita, i beba je ta koja odlučuje kada će da se rodi.

Kako da tumačite termin porođaja

Porođaj koji se dogodi posle 20. nedelje ali pre 37. nedelje trudnoće smatra se prevremenim. U faktore rizika koji mogu dovesti do prevremenog porođaja su: pušenje, upotreba alkohola i psihoaktivnih supstanci, infekcije, neodgovarajuća ishrana, slabost grlića materice, odlubljivanje posteljice i placenta previja.

Ulazak u rani termin trudnoće smatra se poćetak 37. nedelje trudnoće. Kao normalan termin trudnoće uzima se period od 38. do 42. nedelje trudnoće. Ako se nekim slučajem trudnoća nastavi nakon 42. nedelje, onda se takva trudnoća smatra prenesenom. Ovo ne znači da je beba predugo u majčinom stomaku, već da sam termin porođaja nije precizno izračunat. Jedan od razloga može biti i kasniji prvi ultrazvučni pregled, kojim je lekar odredio starost ploda. Ovo naravno ne treba da vas brine, jer ako je trudnoća uredna i redovno idete kod lekara, sve je u najboljem redu. 

Trudnoća je jedinstven i kompleksan period u životu svake žene, a kalendar trudnoće služi kao vodič koji pomaže u navigaciji kroz ovu avanturu. Bez obzira na nesavršenosti u izračunavanju termina porođaja i varijabilnosti koje dolaze s neredovnim menstrualnim ciklusima, važno je znati da se svaka trudnoća razlikuje i da je fleksibilnost ključna. Upravo zbog toga, redovne posete ginekologu su esencijalne za praćenje razvoja bebe i zdravlja majke. Na kraju, bez obzira na sve brojeve i kalkulacije, priroda ima svoj način regulacije i beba će „odabrati“ pravi trenutak za dolazak na svet. Stoga, kalendar trudnoće je koristan alat, ali nikada ne može zameniti stručno mišljenje i individualnu pažnju koju pruža medicinski tim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *