Plašite se zubara? Evo kako da pobedite strah od stomatološke ordinacije

Ako i vi spadate među mnogobrojne koje odlazak do stomatološke ordinacije prestravljuje, ako mrzite svetlo upereno u lice i zvuk svih zubarskih „alata“, evo nekoliko efikasnih načina kako da prevaziđete ovu poteškoću koja vas itekako može koštati zdravlja.

Naime, opšte je poznato da od stanja zuba i usne duplje zavisi i čitav digestivni sistem. Drugim rečima – pokvaren zub ne bi trebalo da vam smeta samo zbog bola, već i zato jer može izazvati mnogo veće probleme.

Sve su to razlozi da konačno prestanete da se plašite odlaska do stomatološke ordinacije i sedanja u zubarsku stolicu.

Prevaziđite neprijatnost

Najpre, trik je u tome da konačno prihvatite da se zubara plašite, a onda i suočite sa tim strahom.

Postoje ljudi koji se zbog straha od stomatologa upravo zato i trude da, što je pre moguće, obave svaku intervenciju kako bi što pre završili sa neprijatnim osećajem. Drugi, međutim, upravo iz istog razloga odlažu odlazak u stomatološku ordinaciju.

Ultimativni savet koji daju psiholozi, ali i zubari, jeste da priznate svom stomatologu da se plašite kako bi se on potrudio da vam dolazak u svoje prostorije učini što lakšim, bilo da je u pitanju puštanje umirujuće muzike ili detaljno objašnjavanje svakog svog postupka.

Trudite se i da do stomatološke ordinacije uvek idete tako što ćete se truditi da duboko dišete, pumpajući vazduh u stomak, što će vas dodatno opustiti i pripremiti za boravak u zubarskoj stolici.

Implantologija je oblast stomatologije koja možda i najviše plaši pacijente. Ugradnja zubnih implanta se smatra procedurom koja je najneprijatnija. Pored otklanjanja karijesa, „zastrašujuće“ su i ostale intervencije koje zahtevaju manje ili veće brušenje zuba, kao što je postavljanje faseta, ili ugradnja bezmetalnih krunica. Takođe se i fiksne proteze vezuju za nešto što je bolno i krajnje neprijatno.

Vodite računa o oralnoj higijeni

Kako se najčešće dešava da se oni koji imaju strah od stomatološke ordinacije zapravo plaše bušilice i ostalih alata koji eliminišu karijes, to je najbolji način da odlazak kod zubara predupređujete pažljivim vođenjem računa o oralnoj higijeni.

Na taj način ćete ujedno biti u prilici da izbegnete i probleme sa desnima i ostale poteškoće, te vam odlazak do stomatološke ordinacije neće biti ni potreban, jer nećete imati ove uzročnike za eventualne operacije i procedure.

Trudite se, dakle, da zube perete što češće, a obavezno ujutru i uveče, pastom koja odgovara vašoj usnoj duplji – ako imate problema sa desnima, onom koja je dovoljno blaga i slično. Koristite i konac i tečnost za ispiranje zuba, a ukoliko vam ništa od toga nije pri ruci, onda žvake bez šećera i ispiranje vodom.

Pazite na ishranu

Svakako, trebalo bi što zdravije da se hranite kako biste proredili odlaske do stomatološke ordinacije, a samim tim se i ređe suočavali sa strahom od zubara.

Sezonsko voće, jabuke i šargarepa posebno su dobro za pročišćavanje usne duplje i zdravlje zuba, kao i sva hrana koja sadrži vitamin D, dobar za kosti. Izbegavajte u širokom luku zaslađenu hranu i gazirane napitke, koji oštećuju zube – pored toga što im menjaju boju i vizuelno ih uništavaju.

Redovno idite na kontrole

Podrazumeva se, naravno, da redovno treba da idete na kontrole koje su mnogo manje stresne od popravke zuba i drugih intervencija, kako biste redovno vodili računa o stanju svojih zuba.

Ovakva navika ujedno će uticati i na to da se strah od stomatološke ordinacije lagano smanjuje, a vi ćete biti posebno zadovoljni što vodite računa o svom zdravlju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *