Osnovne činjenice koje treba znati o gihtu

Ukoliko imate neki zdravstveni problem, znajte da nikada sa sigurnošću ne možete znati koja je tačno bolest u pitanju sve dok vam to lekar ne potvrdi, tačnije dok analize ne pokažu.

Tek onda možete da se raspitujete i tražite informacije o tome koliko će vaše zdravlje da se poremeti, hoće li vas boleti, kako izgleda lečenje, koliko traje i šta možete preduzeti da ubrzate proces lečenja i oporavka. Obično ćete najtačnije informacije dobiti kod doktora i zato je to prva adresa na koju treba da pokucate. Ukoliko sumnjate da imate giht ili ste jednostavno radoznali i želite da saznate nešto više o ovoj bolesti, pročitajte nastavak ovog teksta u kome ćete naći osnovne informacije.

Zbog čega se javlja giht?

Mokraćna kiselina pravi najveći problem kada je giht u pitanju i upravo zbog nje se i javlja. Međutim, nije mokraćna kiselina sama po sebi problem, već je problem kada se ona zadržava u krvi. Upravo taj višak, stručno nazvan „kristali mokraćne kiseline“ počinju usled poremećaja da se talože na određenim mestima u telu. Najčešće se talože na zglobovima i na njima izazivaju upalu. Mogu da se talože i u laktovima, ušima i bubrezima. To je upravo giht.

Međutim, postavlja se pitanje iznad pitanja. Zbog čega se mokraćna kiselina zadržava u telu? Zapravo je jedan od odgovara preterivanje u lošim navikama i loš način života generalno. A uzrok mogu da budu i godine, te ova bolest češće pogađa starije i to obično muškarce starije od 40 godina. Međutim, giht uglavnom pogađa one koji se veoma loše hrane, koji se ne kreću, ne vežbaju, koji nemaju zdrave navike, ne jedu svežu hranu, a pritom konzumiraju alkohol i cigarete. Dakle, to su neki od razloga za koje se smatra da dovode do napada gihta.

Koji su simptomi gihta?

Prvo što ćete osetiti kada se javi giht to su bolovi u zglobovima, tačnije u pogođenom zglobu. Najčešće se giht pojavljuje prvo na nožnom palcu, bilo da se radi o muškarcima ili ženama. Pre svega će početi da vas boli taj deo, a kasnije ćete i primetiti promene na zahvaćenom području, palac počinje da crveni i da otiče, dok će se bol sve više i više povećavati. Ista takva situacija može da se dogodi i na nekom drugom mestu na nozi, ali giht kao što smo rekli može da se javi i na laktovima i na ruci.

Kako se giht leči?

Giht se obično leči lekovima dok se crvenilo i otok ne smire i dok bol ne prođe. Međutim, treba da znate da giht morate da lečite promenom načina života. Sve ono što smo naveli kao loše definitivno morate da izbacite iz ishrane. Takođe, potrebno je da se više krećete, da više vežbate, da unosite više zdrave hrane. Vaš doktor može da vam preporuči šta je to što smete da jedete, a šta obavezno morate da izbegavate.

Da li se može vratiti?

Da, i obično se i vraća, ukoliko nastavite sa jako lošim navikama. Naime, ako ste već jednom dobili giht i rešili ste problem, a nakon toga nastavili da se ponašate isto: da konzumirate u neograničenim količinama alkohol i cigarete, da jedete masnu i začinjenu hranu, mnogo mesa i šećera, onda je sasvim jasno da možete da očekujete da se giht vrati. I znajte da je po pravilu svaki sledeći napad gihta bolniji od prethodnog.

Izvor: Probotanic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *