Krunice za zube za ulepšavanje i zaštitu u isto vreme

Zubi s godinama i usled raznih drugih okolnosti propadaju, te kad vam stomatolog kaže da treba što bolje da čuvate svoje zube, uopšte vam nije zadao lak zadatak. Nije, doduše, ponekad ni dovoljna samo ta briga – često nas genetika sabotira, pa imamo brojne probleme koji predstavljaju posao zubarima.

No, jedan od najčešćih problema koji nas mogu zadesiti, iz ovog ili onog razloga, jeste karijes, nagomilani kamenac, upaljene desni, zubi oslabljeni plombama, zubi okrnjeni i polomljeni usled bruksizma… sve je međusobno povezano, ali je sve u isto vreme i prilično rešivo, kada već dođe do oštećenja i kada je potrebno da se pripomognemo nekim od savremenih rešenja kako da ulepšamo svoj osmeh.

U kojim slučajevima se preporučuju krunice za zube

Šta najviše kvari jedan osmeh? To je pre svega nedostatak zuba, zatim okrnjeni zubi i neujednačenost zuba (nepravilni oblik, teskoba u vilici), sive plombe, i prevelik razmak između zuba. Neke od tih stvari predstavljaju svakako estetski problem, a neke se ipak mogu preduprediti. Navlake, odnosno krunice za zube jedan su od najčešće korišćenih načina da se ti nedostaci reše. Pomoću njih možemo očuvati zube koji su pod velikim plombama, one se takođe koriste kada se prilikom popravke dobar deo zuba izgubi pa je potrebno vratiti mu oblik. Takođe, njima se mogu nadomestiti razmaci između zuba, kao i nedostajući zubi (upotrebom mostova). 

Metalne i bezmetalne krunice- za koje se odlučiti 

Odgovor mnogih stomatologa bez zadrške bio bi – bezmetalne krunice. Naime, metalne krunice su se prve pojavile i kao što sama reč kaže, napravljene su od metalnog i keramičkog dela. Ipak, kako se tehnologija u stomatologiji razvijala, tako su nastale i unapređene verzije, a to su keramičke krunice. Osim toga što daju lepši estetski efekat, izgledaju prirodnije, i nema onog efekta sivila koji nastaje posle nekog vremena sa metalnim krunicama.

Što se tiče uklapanja sa ostalim zubima, krunice se mogu precizno iznijansirati tako da se ukope sa ostalim zubima, odnosno njihovom bojom. Kako je materijal od koga su bezmetalne krunice napravljene potpuno prirodan, nema upale desni nakon ugradnje, nema iritacije i ne šteti organizmu.

Procedura u postavljanju krunica za zube

Krunice se mogu postavljati na prirodne zube, kao i na implante, od čega i zavisi sama procedura ugradnje. Na implante se krunice postavljaju kada se implanti “prime”, odnosno kada srastu s vilicom. Kada je osnova prirodni zub, krunice se postavljaju nakon pripreme koja podrazumeva brušenje zuba i pravljenja osnove na koju će krunica naleći. Kada se osnova napravi, uzima se otisak za pravljenje keramike (kao kod uzimanja otiska za protezu), a dok se ona ne izradi, nosi se privremena krunica.

Kada je prava krunica gotova, stomatolog je proba pacijentu, i ako ona odgovara, vrši se cementiranje. Nakon toga, pacijent ima potpuno nov zub koji je jak i snažan da izdrži dugi niz godina. I pored toga što su to veštačka nadoknada zuba, podrazumevaju se redovne kontrole i odgovorna higijena usta i zuba, da se ne bi napravio problem i sa okolnim zubima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *