fasete za zube

Da li se fasete mogu postaviti na oštećene zube?

Fasete su tanke ljuspice koje se lepe na prednju stranu zuba i služe da promene njegov izgled i boju. Postavljaju se na zdrave, prednje zube i metoda su koja se koristi u kombinaciji sa implantatima, zubnim navlakama i klasičnim izbeljivanjem da bi se dobio izgled blistavo belog osmeha i zuba koji imaju savršen oblik.

Ove protetičke nadoknade su poznate i kao viniri i izrađuju se i od kompozitnih i od keramičkih metarijala što utiče na izgled i dugotrajnost ljuspica na zubima. Mogu trajati i duže od 10godina, a onda se jednostavnom zamenom ponovi isti proces kako bi vratila estetika i funkcija.

U kojim situacijama se viniri mogu postaviti i na oštećene zube?

Fasete se po pravilu postavljaju na zdrave zube koji nemaju veća oštećenja, one se mogu postaviti i na delimično ugrožene zube koji će postati jači uz ljuspice na prednjoj strani.

Napuknuća, okrnjeni delovi i problemi sa zubnom gleđi nisu prepreka postavljanju faseta  i mogu čak i da daju bolju stabilnost i čvrstoću zubu.

Stomatolog donosi odluku o vrsti i načinu postavljanja zubnih ljuspica. Kompozitne fasete se prave od istog materijala kao bele plombe i oblikuju se direktno na zubu, bez ikakve pripreme, non-prep metodom. Za razliku od njih, keramičke fasete zahtevaju skidanje male količine zubne mase da bi se fiksirala navlaka pa ako je zub previše oštećen postaće dodatno nestabilan postavljanjem vinira.

Fasete za zube po pristupačnoj ceni unapređuju izgled

Kompozitne fasete su povoljnije, ali imaju i kraći vek trajanja pa se uglavnom postavljaju keramičke vrste koje jesu skuplje, ali i traju dugi niz godina.

Kada birate fasete za zube cena je između 100 i 200 evra, ali se može rešiti i medicinski i estetski problem i to mnogo povoljnije u odnosu na navlake ili implantate. 

Cena faseta svakako dozvoljava transformisanje izgleda više zuba na brz i povoljan način, a da se pri tome ne ugrožava njihovo zdravlje ili funkcija.

Kada je ugradnja vinira isplativija od drugih dentalnih tretmana?

Ugradnja vinira je isplativija onda kada se postavljanjem dugoročno rešava problem sa zubima i osigurava da oni budu jedino rešenje bez komplikacija i problema.

Da bi se to ispunilo važno je odabrati stručnu stomatološku ordinaciju koja će proceniti da li su vaši zubi dobar kandidat za postavljanje ljuspica. Zdravlje zuba, zubne gleđi, korena i desni je jako važno i nikako ih bi trebalo ugroziti zbog primene neadekvatnih procedura. 

Stomatološke procedure se non-stop unapređuju, materijali se menjaju, a uređaji postaju precizniji u svom radu. To omogućava primenu najrazličitijih postupaka koji unapređuju dentalno zdravlje i rešavaju čak i najkomplikovanije probleme.

Fasete su osmišljene kao sredstvo za promenu izgleda i boje prednjih zuba, bilo da se postavlja na pojedinačne zube ili na ceo niz. Koriste se u najpopularnijoj tehnici „Hollywood smile“, ali i kada god postoji potreba za kozmetičkim ulepšavanjem osmeha.

Iako im nije primarna namena, fasete po odličnoj ceni mogu poslužiti kao dobar način za postizanje veće stabilnosti zuba i njihovo bolje funkcionisanje, bez lomova i pucanja. Zato, posetite stomatologa i raspitajte se o opcijama u vašem slučaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *