Koliko su česte povrede oka?

Osećaj stranog tela u oku nije retka pojava i događa se u slučajevima kada ste izloženi jakom vetru, radite sa određenim mašinama koji podižu dosta prašine ili tokom nošenja kontaktnih sočiva. Te čestice mogu biti različitog porekla – pesak, prašina, šminka itd. i obično se nelagodnost koju osećate uklanja njihovim odstranjivanjem, ne zahtevajući određene intervencije. 

Međutim, šta učiniti kada dođe do povrede oka usled pojave stranih čestica ili određenih situacija koje niste mogli da izbegnete, kao što su različiti akcidenti?

Oči su najosetljiviji i najbitniji čovekov organ, koji nam pomaže pri vizualizaciji različitih pojava i prostora u kojem živimo. Zato svaku povredu oka trebalo bi shvatiti ozbiljno i zatražiti pomoć oftalmologa koji će utvrditi uzrok i stepen oštećenja. Ukoliko se adekvatno ne leče, mogu dovesti do težih zdravstvenih stanja kao što je slabiji vid, potpuni gubitak vida ili čak gubitak oka. 

Povrede oka kao pojava različitih uzroka

Povrede oka mogu nastati usled različitih situacija prouzrokovanih nazgodama na poslu, kod kuće, saobraćajnih i drugih nesreća i javljaju se kako kod dece, tako i kod starijih osoba. One mogu biti posledica:

  • mehaničkog oštećenja oka – predstavljaju najčešće povrede nastale usled pojave nekog stranog tela u oku ili kao posledica traume. Ako u oko dospe komadić neorganskog porekla u vidu stakla ili metala, može doći do oštećenja beonjače, rožnjače ili drugih elemenata oka. Usled takvih povreda, javlja se oštar bol i crvenilo i, ukoliko se odmah ne reaguje, može doći do infekcije i ozbiljnog oštećenja vida. U slučaju oštećenja oka prouzrokovanih nekom nesrećom, odmah se javiti lekaru koji će vas pregledati i utvrditi stepen povrede. 
  • hemijske povrede oka – dešavaju se uglavnom osobama koje su izložene određenim hemikalijama kako na poslu, tako i u kućnim uslovima. Prilikom upotrebe određenih agresivnih sredstava, deo hemikalija može dospeti do očiju, pri čemu treba isprati oči čistom vodom i obavezno se javiti oftalmologu. Ukoliko se ne reaguje, može doći do oštećenja, pa čak i gubitka vida. 
  • Povrede uzrokovane opekotinama – oštećenja oka nastala usled opekotina zavise od stepena težine same povrede. Ona se mogu javiti na poslu ili kod kuće, a u zavisnosti od opekotina, zavisiće i vreme lečenja. Simptomi koji se mogu javiti su bol, suzenje oka, osetljivost na svetlost, a lečenje se sprovodi medikamentima i ispiranjem očiju bornom kiselinom ili fiziološkim rastvorom, u nekim slučajevima i operativnim putem. Ne moramo naglašavati da se odlazak kod doktora podrazumeva. 

Povreda oka je problem koji bi trebalo ozbiljno shvatiti – zato posetite oftalmološku kliniku 

Povrede oka mogu biti posledica različitih nezgoda, ali sve one ispoljavaju slične simptome –  suzne oči, zamagljen vid, osetljivost na svetlo, peckanje ili grebanje u očima, pritisak u oku, jak i oštar bol ili čak krvarenje u oku.

Nijedan od ovih simptoma nije zanemarljiv i bezazlen, a pogotovo ukoliko se radi o ozbiljnim oštećenjima oka, kada je potrebno reagovati brzo, precizno i profesionalno. U tom slučaju, oftalmološka klinika Okuloplast iz Beograda je najbolje rešenje za vaše oči. Specijalisti koji rade u domenu očne hirurgije su tu za vas da vam pomognu u postavljanju tačne dijagnoze i da vam obezbede adekvatno lečenje, jer je čulo vida izuzetno važno i veoma je bitno truditi se da ga sačuvate što duže možete.  

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *