Kada je vreme da uradite ultrazvuk abdomena?

Dešavaju vam se neke senzacije (poput bola, nadutosti, probadanja) u predelu abdomena ili leđima? Imate mučnine i nagon na povraćanje? Došlo je do povrede u predelu stomaka ili do naglog uvećanja stomaka? Ne brinite – medicina koristi zlatni standard u dijagnostici – ultrazvuk abdomena!

Ova metoda se najčešće koristi od svih dijagnostičkih metoda. Iako se prvenstveno koristi za tegobe u stomaku, može se koristiti i za obavljanje pregleda koji nisu u direktnoj vezi sa abdomenom ali imaju za posledicu oboljenja iz predela stomaka. Takođe, nasledne bolesti se preventivno sprečavaju .

KAKO ZAPOČETI PROCEDURU PREGLEDA?

Vaš doktor opšte prakse vam daje uput za dalje dijagnostikovanje vaših tegoba na koje se žalite. Kod specijaliste, pregled je vrlo bezopasan i bezbolan. Ova metoda se koristi kako kod odraslih tako i kod dece. Pregled započinje ultrazvučnim generatorom koji odašilje ultrazvučne talase visokih frekvencija koji su nečujni za ljudsko uvo. Talasi se odbijaju od organa i tkiva i reflektuju se na ekran u vidu slike. Brzina vraćanja talasa se meri i tako se određuje položaj i oblik organa. Ultrazvukom abdomena se najbolje otkrivaju urođene anomalije, akutne i hronične upale, ciste i tumori kao i prisustvo kamena u žučnoj kesi, bubrezima ili mokraćnoj bešici.

KAKO IZGLEDA PREGLED ?

Pregled je vrlo jednostavan. Pacijent leži na leđima, eventualno na boku ukoliko to zatraži lekar. Lekar prelazi preko abdomena, na koji je prethodno naneo gel, sondom. Sam pregled traje od 20 do 30 minuta. To je dovoljno da lekar donese dijagnozu i odmah pacijentu da izveštaj i objašnjenje. U zavisnosti od nalaza, lekar može tražiti kontrolni pregled što je bezazleno jer kod ultrazvuka abdomena nema nikakvog zračenja. Savet je da pacijent sarađuje sa lekarom, na primer da zadrži dah.

KAKVA JE PRIPREMA ZA PREGLED?

Savetuje se da ljudi kojima je zakazan ultrazvuk abdomena, dva do tri dana pre pregleda, izbegavaju hranu koja nadima, a to su pasulj, grašak, kupus, krastavac. Dan pre pregleda potrebno je izbegavati slatkiše, voće, salate, gazirana pića, alkohol, kafu. Na sam dan pregleda, ne jesti ništa, eventualno ako je pregled u popodnevnim časovima, dozvoljen je blag doručak, poput dva parčeta dvopeka i čaj.

ZA ŠTA SE KORISTI?

Ultrazvukom abdomena medicina detaljno dijagnostikuje stanja jetre, žučne kese i žučnih kanala, slezine, pankreasa, bešike i mokraćnih kanala, bubrega i nadbubrežne žlezde, limfne žlezde, krvnih sudova abdomena, prostate. Za pregled želudca, tankog creva i debelog creva ( pošto sadrže tečnosti i gasove) koristi se gastroskopija i kolonoskopija.

KOJE SU SVE PREDNOSTI?

Ovakva metoda je vrlo precizna metoda, brza i pouzdana. S obzirom da je pregled komforan, pacijent se odmah nakon nje vraća svojim uobičajenim aktivnostima. Treba istaći ultrazvučni pregled kod dece! Ovom metodom se uviđa potpuna slika unutrašnjosti stomaka vašeg deteta bez ikakvog stresa za dete, može se primenjivati koliko god puta je potrebno i često, a sve to bez i jedne opasnosti po dete. Korist ultrazvuka abdomena je, najpre, u brzini i tačnosti podataka, u datom trenutku, o vašem organu, pa se vide čak i pokreti vaših organa a oni su od velike pomoći u daljoj diagnostici.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *