Divlji origano – najsnažniji prirodni antibiotik

U kuhinji se kriju mnogobrojni začini koji nemaju primenu samo prilikom kuvanja. U svakom kutku može se naći poneki sastojak koji ima i dragoceni uticaj na zdravlje. Navikli smo da stavljamo bosiljak u jela sa paradajzom, a bosiljak je jedna od najzdravijih biljaka, koja blagotvorno utiče na naš organizam.

Cimet, na primer, nije samo obavezni dodatak kolačima (sutlijašu naročito), već je i izuzetan prirodni začin koji utiče na zdravlje srca. I tako bismo mogli da nabrajamo unedogeled. Jednom rečju, gotovo svi prirodni kuhinjski začini mogu poslužiti kao alternativni lek ili dodatak ishrani koji će poslužiti u očuvanju zdravlja i prevenciji određenih bolesti.

Veštački suplementi ili prirodni preparati

Neko bi rekao da u tom izboru nema dileme, da je svakako bolje izabrati prirodno. I dok je zdravlje tema broj jedan od pojave pandemije virusa korona, svako od nas je stavljen u situaciju da brojne preparate uzima preventivno, da ojača imunitet i time se zaštiti od virusa. Reklo bi se da apoteke i farmaceutske kompanije upravo najviše zarađuju na raznim vitaminima i mineralima koji se ističu u poslednje vreme, kao što su vitamin C, vitamin D i B,  cink, selen, magnezijum, omega-3 masne kiseline… Naravno da je najbolje da sve pomenuto unosimo prirodnim putem, ali to je prosto ponekad nemoguće. Ono što može da se uradi jeste da se izaberu preparati i suplementi koji sadrže prirodne sastojke. 

Sve popularniji divlji origano

Na sve strane – reklame o prirodnim preparatima koji čuda čine u borbi sa određenim bolestima i zdravstvenim problemima. Kako je respiratorni sistem posebno na udaru u aktuelnoj pandemiji, svuda možemo čuti razne prirodne recepte za kašalj, čišćenje pluća i bronhija, kao i celokupni imuni sistem. Jedna biljka kao da je postala istaknutija u odnosu na ostale, a to je divlji origano. Prosto nema čoveka koji danas za njega nije čuo kao jednog od najmoćnijih prirodnih antibiotika i antioksidanasa. Najčešće se može naći u obliku ulja, ali i u tabletama, gel kapsulama, kao čaj ili sirup.

Kako se koristi ulje od divljeg origana

Pre svega, važno je reći da ulje od divljeg origana spada u etarska ulja, koja su izuzetno snažna i aromatična. Stoga treba biti pažljiv prilikom upotrebe, pošto postoji tačno uputstvo kako se koriste. Iako je prirodni preparat, ne sme se prekoračiti dnevna doza i vremenski period konzumiranja. Ulje divljeg origana može se piti, i to razblaženo u nekom jestivom ulju (suncokretovo, maslinovo, laneno…) ili medu. Koristi se i za inhalaciju rastvoreno u vodi, kao i za dermalnu upotrebu, takođe razređeno u jestivom ulju.

Blagotvorno za imunitet, urinarni trakt, gastrointestinalni i respiratorni sistem

Ako ste mislili da belom luku nema premca u ubijanju virusa i bakterija, sigurno još uvek niste čuli niti znate o divljem origanu. Ulje od divljeg origana poznato je kao jedan od najjačih prirodnih antibiotika, i treba postati deo vaše svakodnevice iz brojnih razloga. Izuzetno je efikasno u uništavanju mnogih bakterija iz organizma. Takođe, ima antiinflamatarno dejstvo, te ublažava upalne procese i utiče na njihovo nestajanje. Često se pominje i danas kao neizostavni saveznik u borbi protiv posledica korone, kao što je upala pluća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *