Da li dečiji rančevi mogu uticati na razvoj i rast?

Sigurno je da vam se nebrojano puta dogodilo da u prolazu vidite dete kako se vraća iz škole, a za sobom kao da vuče ranac koji mu je na leđima. Činjenica da je ranac prepun, pretrpan i pod jako velikim teretom, čini da dete ide kao da se „vuče“, da je iskrivljeno na jednu stranu, gde treta ima više, ali i da često ima povijenu kičmu kako bi taj teret i savladalo. Sve ovo vremenom čini da deca nepravilno rastu i da se nepravilno razvijaju, pa jedno rame bude više od drugoga, a leđa blago ili izrazitije iskrivljenja, što onda zahteva terapije, vežbe, kako bi se sve rešilo.

Organizam deteta zahteva da se razvija bez opterećujućih prepreka, posebno kada je nošenje određenog tereta u pitanju, zbog čega je važno da dečiji rančevi budu prilagođeni njima, njihovim potrebama i njihovom zdravlju. To dalje upućuje da je važnost pažljivog odabira ranca koje dete koristi za vrtić ili školu često od presudne važnosti za pravilan razvoj kičme, pored učenja deteta kako i na koji način da sedi. Bitno je da na određene stvari pri kupovini obratite pažnju, a ovo su one najvažnije.

Veličina ranca

Dečiji rančevi su dostupni u različitim veličinama, shodno njihovom uzrastu, potrebama i stvarima koje se u ranac pakuju. Prilagođeni dečiji rančevi za vrtić su među najmanjima, jer nisu predviđeni za knjige i školski pribor, dok su za predškolsko nešto veći, a za školu očekivano najveći među njima. Međutim, važno je da ranac odaberete prema uzrastu svog deteta, tako da ne bude ni mali, jer će stezati, žuljati, ali ne veliki, jer će se onda vući za detetom, kriviti kičmu, ramena i slično. Kako se to ne bi dogodilo bitno je da veličina ranca bude baš ona koja je vašem detetu odgovarajuća.

Bezbednost ranca

Važno je da rančevi za decu garantuju bezbednost za zdravlje vašeg deteta, a kako to drugačije da utvrdite nego postojanjem određenih stvari na rancu. Na prvom mestu, leđa ranca moraju da budu ojačana i postavljena, kako bi se prirodno prilagodila anatomskog obliku leđa deteta. Uz to, kaiševi koji idu preko ramena moraju da budu široki i postavljeni, tako da ne žuljaju, ne prave nelagodan osećaj, te na taj način da rasporede teret koji se u rancu nosi. Na kraju, između kaiševa koji idu na ramena bitno je da ima dodatni kaiš koji se kopča na grudima. Ovaj kaiš je jako važan, jer je upravo on odgovoran za to da se sav teret iz ranca na kraju raspodeli ravnomerno, tako da ne stvara pritisak niti na kičmu, niti ramena, niti da detetu stvara prepreku tokom hodanja i nošenja njegove torbe.

Ovo su najvažnije stvari kada su dečiji rančevi u pitanju, kao stvari koje ozbiljno utiču na dečiji razvoj i rast, koji ne sme ni sa čim da se kompromituje, niti ugrozi, posebno ne nošenjem potrepština do vrtića, predškoslkog ili škole. Kada pronađete na rancu sve ove potrebne detalje, onda svom detetu prepustite odabir boje, dezena i tako ćete svi biti zadovoljni dobijenim.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *