Tipovi parfema i njihove karakteristike 

Parfemi su već dugo vremena, kako za žene tako i za muškarce, neizostavan deo svakodnevnice. Mnogi imaju omiljeni miris kom su već godinama verni, a drugi vole da u svojoj kolekciji imaju više primeraka, koje će menjati u skladu sa trenutnim raspoloženjem.

Širok izbor parfema na tržištu čini pravi izazov u biranju onog pravog za nas. Oni imaju različitu koncentraciju sastojaka koji utiču na njihov intenzitet. Prilikom izbora parfema koji nam odgovara, veoma je važno da razumemo razlike među njima, u njihovoj koncentraciji i trajanju, ali i po tome u kojim ih prilikama nosimo.

Postoji pet glavnih vrsta parfema, a to su čist parfem, parfemska voda, toaletna voda, kolonjska voda i eau fraiche. Postoje mnogi faktori koji utiču na to kako neki parfem miriše na svakoj osobi. Neki od njih su ishrana, PH vrednost kože svake osobe, kao i hormoni. Isti parfem će na svakoj osobi mirisati drugačije. Isto tako, suva koža brže upija mirise, pa to može u velikoj meri uticati na sam intenzitet mirisa. Mirise koje osetimo možemo podeliti na orijentalne, voćne, citrusne, cvetne i drvenaste.

Pure Perfume i Eau de Parfum

Pure Perfume je izraz koji dolazi iz francuskog jezika, i znači čist parfem. On ima najveću koncentraciju mirisnih ulja koja su razređena sa minimalnom količinom alkohola. Procenat mirisnih ulja u čistom parfemu iznosi od 15 – 40 %. Kako im je koncentracija sastojaka veća, oni traju duže i imaju znatno intenzivniji miris. Najviše se koriste u večernjim prilikama, ili se nanose za neke posebne događaje. Mirisne note se oslobađaju tokom nekog vremena od nanošenja, i oni traju na koži najmanje 10 sati. Nanosi se samo mala količina parfema. Ova vrsta ne sadrži veliku količinu alkohola, pa je najpogodnija za kožu koja osetljiva

Eau de Parfum takođe potiče iz francuskog jezika i znači parfemska voda. Ova vrsta je neka sredina između najjačeg i najslabijeg mirisa. Pristupačniji je od čistog parfema, a pruža dugotrajan miris. Pogodan je za svakodnevnu upotrebu jer ima nižu koncentraciju ulja, negde između 15 i 20 %. U odnosu na čist parfem sadrži veći procenat alkohola, a mirisne note traju od 5 – 8 časova. Više o ovim mirisima pogledajte na https://parfemi-online.com/

Razlike između toaletne i kolonjske vode

Toaletna voda je vrsta mirisa, koja je mnogo jeftinija nego prethodne dve vrste. Odličan je izbor za svakodnevno nošenje, jer ima znatno lakši miris. Kod toaletne vode koncentracija mirisnih ulja je znatno manja, a sam miris na koži traje od 4 – 6 časova. Najpogodnije su za nošenje tokom letnjih meseci, jer su lagane i osvežavajuće.

Kolonjska voda ima malu koncentraciju mirisnih ulja, ali višu koncentraciju alkohola. Obično sadrži sveže citrusne note, kao što su limun, grejpfrut ili pomorandža. Muškarci ih često upotrebljavaju nakon brijanja. Miris kolonjske vode se na koži zadržava veoma kratko, otprilike oko 2 sata.

Eau Fraiche

Eau Fraiche se uglavnom sastoji iz vode, jer sadrži malu količinu mirisnih ulja, svega 1 – 3 %. Njega najčešće biraju osobe koje imaju jako osetljivu kožu, jer ih on ne iritira. Iako ima slabu koncentraciju mirisnih ulja, njegov miris se na koži može osetiti i do 2 sata. Može biti i osvežavajući i intenzivni, samo se mora češće nanositi, kako bi vas taj miris pratio tokom celog dana.

Kako da vam parfem duže traje na koži

Pravilno nanošenje parfema obezbediće vam dugotrajan i intenzivan miris, za kojim će se svi okretati. Postoji par trikova kako da ovo postignete. Parfem se nanosi na čistu kožu, obično odmah nakon tuširanja. To se radi jer su tada pore na koži otvorene i odlično upijaju parfem, pa on kasnije duže traje. Još jedan od saveta je da nakon tuširanja na kožu nanesete neki losion ili hidratantnu kremu, jer će se na ova način parfem duže zadržati na koži. Parfem nanosite na nekoliko područja, i to vrat, unutrašnjost lakta, iza ušiju, zglobovi, i iznad pupka. Ovde je koža veoma tanka i sa njih će se miris proširiti i na druge delove tela, a i trajaće tokom celog dana.

Parfem nikako nemojte utrljavati, već pustite da se on sam rasporedi na koži. Dokazano je da osobe koje imaju masniju kožu mnogo duže zadržavaju njegov miris na sebi. Zato se preporučuje, a pogotovo osobama sa suvom kožom, da pre nanošenja parfema na kožu nanesu neku uljanu bazu, koja će obezbediti postojanost parfema. Ukoliko parfem nanesete na kosu, takođe ćete obezbediti njegov dugotrajan miris. To učinite tako što ćete parfem naneti na četku, a zatim ćete je provući kroz celu kosu. Svoje parfeme čuvajte na suvom mestu, i daleko od izvora svetlosti.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *