Renovirate kupatilo? Ovo su saveti kako da odaberete najbolji kupatilski nameštaj

Kada renovirate ili tek pravite novo kupatilo, jedna od najvažnijih stvari jeste dobra organizacija prostora. Kako prostor kupatila uglavnom nije veliki, treba biti domišljat i u njega lepo uklopiti sav kupatilski nameštaj, kadu ili tuš kabinu, toaletnu šolju i lavabo, a takođe i napraviti dovoljno slobodnog prostora za kretanje. Uz sve ovo treba predvideti i prostor za veš mašinu i mašinu za sušenje, ukoliko u kući ili stanu ne postoji posebna prostorija za to.

Da bi se sve savršeno uklopilo kupatilski nameštaj treba odabrati još pre početka radova, dakle prilikom kupovine sanitarije. 

Kakav treba da bude kupatilski nameštaj?

U kupatilski nameštaj se ubrajaju svi ormarići i police koje služe za odlaganje sredstava za higijenu, kozmetike, peškira, fenova, stajlera za kosu i mašinica za brijanje. Osim toga police u kupatilu treba da imaju dovoljno mesta i za deterdžent i omekšivač za veš, kao i za sva sredstva za održavanje kupatila. Zato treba predvideti što više mesta u kupatilu za sve police i ormariće za odlaganje, koji će pomoći kasnijoj boljoj organizaciji.

U ormariće koji stoje iznad i ispod lavaboa najčešće se odlaže kozmetika za ličnu higijenu, kao i fenovi, stajleri, epilatori i mašinice za brijanje. Zbog toga bi trebalo da budu što veći kako ne biste kozmetiku morali da pakujete po neseserima ili da je odlažete u spavaćoj sobi, što često pravi konfuziju. 

Jedan od najpraktičnijih komada nameštaja u kupatilu jesu vertikale. Te visoke, a uske police mogu biti otvorene ili zatvorene, a služe najčešće za odlaganje peškira i deterdženata. Ukoliko želite da Vam kupatilo izgleda što urednije, naš savet je da odaberete zatvorene police.

Kupatilski nameštaj i dezeni

Kada su dezeni u pitanju, tu možete da se igrate do mile volje. Možete odabrati tamnije pločice, a svetliji kupatilski nameštaj ili obrnuto. Važno je samo da dobro uklopite boje i da odaberete nameštaj od najkvalitetnijih materijala, kako od vlage ne bi propao kroz par godina.

Kako se održava kupatilski nameštaj?

Mnogi prave istu grešku pa kupatilski nameštaj čiste sredstvima za čišćenje sanitarije. Iako su svi ormarići i police napravljeni tako da mogu da podnesu visoku vlažnost, ipak ih ne treba tretirati jakim sredstvima za dezinfekciju, kojima se inače čiste kada, lavabo i toaletna šolja. Ovo može trajno da ošteti boju na nameštaju ili da dovede do brzog propadanja zaštitnog sloja kojim je drvo premazano, što kasnije vodi do „uvlačenja“ vlage koja je stalno prisutna u kupatilima i brzog truljenja drveta.

Kupatilski nameštaj je dovoljno prebrisati vlažnom krpom ili sunđerom, a ako želite da ih dezinfikujete, možete krpu poprskati asepsolom ili nekim blagim sredstvom sa sapunicom. Na našem tržištu postoje i posebne vlažne maramice za čišćenje drveta, koje u sebi sadrže i sredstvo za dezinfekciju, pa možete i to koristiti prilikom čišćenja polica i ormarića.

Posebnu pažnju treba obratiti na skupljanje kamenca na svim površinama u kupatilu. Svako ko ima tvrdu vodu u kućnom vodovodu zna koliki problem predstavlja svakodnevno čišćenje ovih naslaga, pogotovo sa tuš kabina i umivaonika. Ni u ovim situacijama kupatilski nameštaj ne bi trebalo da tretirate jakim, abrazivnim sredstvima, već je dovoljno da ga prebrišete malo grubljom krpom kako bi se otarasili dosadnih belih fleka koje se vremenom na njemu skupljaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *