Jačanje imunite kao osnovna odbrana organizma

 

Osnovna odbrana ljudskog organizma od virusa i bakterija koje mogu narušiti zdravlje je imuni sistem. Nesmetani rad ovog složenog sistema je veoma važan kako bismo očuvali zdravlje. Da bismo to postigli neohodno je da jačamo imunitet posebno u periodima kada je zbog stila života ili već nastale bolesti oslabljen.

To možemo učiniti primenom različitih suplemenata kako bismo osigurali pravi odnos vitamina i minerala za nesmetano funkcionisanje imunog sistema. Takođe, ovaj rezultat se može postići i prirodnim putem.

 

Načini za jačanje imuniteta

Uslov za očuvanje, održavanje pa tako i za jačanje imuniteta jeste da se omogući stil života koji će dobrineti normalnom funkcionisanju organizma. Potrebno je obezdedi redovan san u trajnju od 8 časova, dok kod dece je potrebno da traje od 10 do 14 časova. Redovna fizička aktivnost je takođe neophodna kako bi sistemi u organizmu nesmetano funkcionisali. Treba praktikovati aktivnosti na otvorenom, posebno kod dece. Pored fizičke aktivnosti i sveeg vazduha, ovo je važno i zbog boravka na sunčevoj svetlosti koja omogućava stvaranje vitamina D u organizmu. Ovaj vitamin je veoma važan za funkcionisanje naši ćelija, posebno unutar imunog sistema. Pored toga, doprinosi održavanju dobrog raspoloženja koje takođe značajno utiče na odbranu organizma. Veoma važno je i da se vodi računa o ishrani jer je to put kojim unosimo potrebne materije. Za imunitet deteta i odrasle osobe je značajna raznovrsna ishrana bogata vitaminima i mineralima. Organizam nije u mogućnosti da proizvede sve vitamine koji su potrebni za očuvanje zdravlja pa je hrana koja se konzumira veoma značaj put njihovog unosa i nadoknade. 

 

Šta izbegavati, a koje namirnice konzumirati više? 

Međutim, potrebno je pojedine namernice izbegavati. Na pirmer, šećer je namernica koja može doprineti jačanju patogenih mikroorganizama i slabljenju imuniteta. Voće bogato vitaminom C i antioksidansima kao što je citrusno voće, borovnica ili narandža može biti dobra zamena umesto kolača. Takođe, potrebno je unositi i zeleno voće i povrće jer ono sadrži velike količine vitamina kao što su vitamini A, C i K. Potrebno je unositi i hranu bogatu probioticima kako bismo obezbedili dozu dobrih bakterija koje će jačati naš imunitet. Postoje i posebni preparati koji se mogu nabaviti u apoteci ili putem interneta, kao što su na primer preparati proizvođača 4u pharma. Da bismo sačuvali ove dobre bakterije trebalo bi da izbegavamo upotrebu antibiotika koji pored oslobađanja od uzročnika bolesti ubija i bakterije koje su nam potrebne što dodatno slabi naš imuninitet. Samo u slučajevima kada je lekar siguran da je neophodna pribegnuti ovom leku treba da se upotrebljava, dok u ostalim slučajevima možemo prepustiti da se organizam izleči prirodnim putem.

Moderni stilovi života umnogome ne doprinose obezbeđivanju pomenutih uslova za očuvanje zdravlja. Mogu uticati na dužinnu i kvlitet sna, raznovrsnost ishrane i nivou stresa koji veoma loše utiče na orgnizam, pa i na imuni sistem. 

Kako bismo održali odbranu orgnaizma možemo se opredeliti i za suplementaciju vitaminima i mineralima koji će ojačati naš organizama. Ovi suplementi se nude u različitim oblicima u vidu tableta, šumećih tableta, rastvora, sirupa. Iako su veoma značajni u nadoknadi potrebnih elemenata nisu zamena dobrim životnim navikama koje smo spomenuli. Kako bi suplementi imali pozitivno dejstvo na naš orgnizam, trebalo bi ih koristiti u konsultaciji sa lekarom kako bi ste nadonadili prave elemente ili kombinaicju elemenata koji nedostaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *