Zašto online joga?

Joga predstavlja poseban tip prakse koji omogućava istovremeno mentalno i fizičko vežbanje. Samim tim benefiti treninga se ogledaju u celokupnom uticaju na ljudski organizam. Mnoge studije su pokazale da joga povećava fleksibilnost i snagu mišića ali i umiruje nervni sistem čime se značajno umanjuje hroničan stres. Praktikovanje joge značajno podiže svest o vezi uma i tela. 

Koncept grupnog vežbanja u prostoru za vežbanje se polako napušta i sve veću popularnost dobija online joga. Ona omogućava polazniku da atmosferu u izabranom prostoru prilagodi svojim potrebama. Ne samo atmosferu, već i samo mesto vežbanja se može izabrati prema trenutnom raspoloženju. Mnogi polaznici praktikuju vežbanje na otvorenom, bilo individualno ili grupno, što može pojačati psihološki uticaj treninga. Osnovan tehnika disanja koja se praktikuje u vidu dugog laganog a dubokog disanja deluje smirujuće i pojačava koncetraciju, a svež vazduh svakako doprinosi boljem osećaju. Najvažnija je adekvatna podloga kako bi se bezbedno izveli pokreti a nepotrebnost drugih specijalizovanih rekvizita omogućava vežbanje bilo kada i bilo gde. Ovo je veoma važno za osobe koje često menjaju mesto boravka ili nemaju vremena da bi išli do mesta na kojem bi vežbali. 

Iako deluju umirujuće, mnoge vežbe su veoma fizički zahtevne i podrška instruktora je veoma značajna radi njihovog bezbednog i pravilnog izvođenja kako bi se došlo do ostvarenja potpunih prednosti praktikovanja joge. Za nešto iskusnije vežbače kojima možda i nije nužan ovaj vid podrške, mogu biti dovoljni online video snimci sa osmišljenom kombinacijom vežbanja. Takođe, osobe koje bi želele da upoznaju sa jogom mogu pronaći veliki broj videa za početnike. Mnogi instruktori, pored online videa nude i online video časove što može biti veoma značajno upravo početnicima. Najveći izazov može predstavljati pronalazak vrste joge koji odgovara psihološkim potrebama vežbača.

Vrste joge

Iako je veoma veliki broj vrsta joga i njenih varijacija, neke od najpoznatijih su sledeće:

Hatha joga je možda i najpoznatija vrsta. Sastoji se od vežbi u pokretu, kao i vežbi disanja za koje se praktikuje da se izvode u sedećem položaju. Praktikovanje ove vrste omogućava usklađivanje pet osnovnih energija u telu zaduženih za upravljanje različitim aktivnostima. Usklađenost ovih energija značajno pozitivno utiče na psihičko stanje osobe koja praktikuje ovu vrstu vežbi. Praktikovanje ne samo da usklađuje energije već omogućava i prikupljanje razbijene energije unutar tela što za poslednicu ima povraćaj spososbnosti usređivanja pažnje i uspostavljanje unutrašnjeg mira.

Đnana Joga značajno više se posvećuje posticanju razlučivanja i uvida. Nastoji da postigne svest o suštini i svrsi postojanja kroz spoznavanje sopstvene prirode a sagledavanjem jedinstva sa svim stvarima sa kojima se susreće i svim ljudima. Za pristup praktikovanju ove vrste joge je nužno bogato iskustvo života i, kako se često to kaže, čisto srce.

Karma joga se opisuje kao joga u akciji jer karma predstavlja uslovljenu akciju bilo da je ona loša ili ne, ima motiv i teži rezultatu. Suštinski je čine nesebičan rad u smislu aktivnosti koje nisu podstaknute nagradama. Osvetljava stav da su sva iskustva, nekada naizgled i loša, do kojih se dolazi u životu, najbolja za dušu, iako često to nisu za ego. Primeljivanje ove prakse podstiče blagovremni razvoj pomirljivog stava i budnosti dok ne pređe  u naviku.

A ukoliko se nakon ovih saznanja pitate koji je najbolji centar za jogu u Beogradu, joga Vračar je naša preporuka!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *