Zakintos za mlade: 5 stvari koje treba da iskusite

Ako ste osoba koja sve pretražuje na Google-u pre nego što poseti stranu zemlju, preporučujemo vam da unesete „najbolje plaže u Grčkoj“ u svoj pretraživač. 

Sigurni smo da nećete uspeti da pronađete nijedan članak koji nije uključio plažu Navađo (poznatu i kao Plaža olupine). Ova plaža doprinosi da Zakintos za mlade bude globalno prepoznatljiv, upotpunjujući njegovu reputaciju uz neverovatne jonske pejzaže i more.

Naravno, poznat je i po neograničenom provodu među mladima, i veliki broj posetilaca ga bira upravo zbog toga.

Bez obzira da li tražite opušten beg od stvarnosti ili uzbudljivu avanturu, Zakintos je pravo mesto da iskusite oba. Dakle, ako niste sigurni kakav tip odmora biste želeli, onda se odlučite da doživite pomalo od svega na Zakintosu.

  1. Izaberite pravo mesto za boravak

Zakintos je prilično veliko mesto i vaša odluka o smeštaju treba da bude pomno promišljena. Prema vašem uzrastu, tipu i potrebama, možete izabrati različite lokacije na ostrvu.

Zakintos, poznat i kao Zante, široko je prepoznat među mladima, koji su redovni posetioci Laganasa. Laganas, zaliv na ostrvu, reklamira se kao mesto „neprekidnog partijanja“ i „divlje zabave duboko u noć“. I to je tačno to, i ništa manje.

Dakle, ako tražite hotel ili sobu u kojoj ćete uglavnom spavati nakon divlje noćne zabave, slobodno rezervišite svoj boravak u jednom od brojnih studija i odmarališta u Laganasu.

Međutim, ako ste tip posetioca kojeg više privlači usporeniji deo ostrva, tada imate mnogo više opcija. Tsilivi, Argasi, Bochali ili blizu plaže Vasilikos su najpogodnija mesta za smeštaj i odlični polazišni punktovi za vaše izlete.

  1. Ne oklevajte s posetom Plaži olupine!

Prvo i osnovno – rezervišite turu. Plaža olupine dostupna je isključivo brodom. Pokušate li stići sami vozilom, završićete s selfijem pred panoramskim pogledom na plažu, bez prilike da je zaista istražite. U ponudi su brojne brodske ture, ali preporučujemo da rezervišete unapred kako biste izbegli gužve.

Preporučena opcija je kombinacija ture Plaža olupine i Plave pećine u celodnevnom doživljaju, s mogućnošću ranog starta. Ova ruta omogućava izbegavanje masovnih turističkih grupa i dodavanje Plavih pećina u vaš raspored.

Ako rano ustajanje nije za vas, postoje i druge ture. Krajnji cilj je uživanje u čistim plavim vodama i istraživanje olupine broda „Panayotis“. Priča o ovoj olupini zaista nije dramatična. 

Glasine kažu da je brod krijumčario cigarete i zbog lošeg vremena i tehničkih problema, završio na udaljenoj plaži. Tokom incidenta, nije bilo povređenih putnika, pa možete slobodno da uživate u ronjenju bez griže savesti.

  1. Provedite neko vreme sa morskim kornjačama

Postoji mnogo načina da vidite kornjače na Zakintosu: ture brodom, plaže za kornjače i ronjenje.

Ono što smatramo prijatnijim iskustvom od vožnje brodom koji „lovi“ kornjače za fotografisanje za uspomenu je spontano susresti kornjaču na plaži. Naravno, sve zavisi od toga šta vam više odgovara.

Na ostrvu se nude brojne ture brodom, a ona koju preporučujemo je tura koja vas vodi do ostrva Marathonisi, gde se kornjače Caretta Caretta gnezde.

Ipak, postoji staromodni način da jednostavno odete do Marathonisija (Ostrvo kornjača), koje je dostupno samo brodom, i strpljivo čekate da se kornjača pojavi. Ipak, ne postoji garancija da ćete zaista videti kornjače na ovaj način.

Snorkleling ili ronjenje su veoma prirodni načini posmatranja kornjača. Ali, opet niko ne garantuje da ćete zaista sresti kornjače dok ste pod vodom.

Drugim rečima, ne postoji magičan savet insajdera koji će čarobno dovesti grupu kornjača do vas, spremnih da drže štap za selfi i druže se sa vašom grupom. Ali ono što je zagarantovano je da je uspeh u putovanju, a ne odredištu. Traženje kornjača je pola zabave!

  1. Jedite kao Grci

S obzirom na blizinu mora, očekujte izvanrednu ponudu morskih specijaliteta. Grecos u Laganasu je sjajan izbor za ljubitelje plodova mora, dok Aperitto pruža slikovitu atmosferu i vrhunske grčke salate, savršene za romansu ili obnavljanje ljubavne iskre.

Po celom ostrvu možete pronaći tradicionalne grčke taverne koje su oplemenjene lokalnim vinom i kulinarskim remek-delima. Dok se krećete prema Vasilikosu, taverna „O Aderfos tou Kosta“ izdvaja se kao izuzetan izbor. Nakon osvežavajućeg zaranjanja u moru, uživajte u toplom večernjem obroku u vrtu uz zvuke grčke muzike.

Ako se pak zapitate gde je skrivena tzv. „grčka gostoljubivost“, taverna Xigia je pravo mesto za vas. Lokalna hrana i usluga oca i kćerke učiniće da se osećate dobrodošlima na najbolji mogući način.

Na kraju, ali svakako ne manje važno, Malanos je taverna vredna svakog uloženog dinara, i svakako nije ništa lošija od prethodno pomenutih restorana. Možda ćete imati malo muke da je pronađete, ali najbolja mesta su uvek sakrivena.

  1. Uživajte u noćnom životu na Zakintosu

Kada je reč o noćnom životu, sve zavisi od toga šta tražite. Na sreću, postoje opcije za svakoga. Bez obzira da li ste ljubitelj žurki ili više volite mirnije večeri, Zakintos vam pruža vrstu noćnog izlaska koja vam odgovara.

Postoji dosta kritika na račun Laganasa kao mesta za žurke, zbog ekstremnog ponašanja pijanih posetilaca. Iako razumemo stav lokalaca i lokalnih vlasti, Laganas ima svoj karakter i posebno mesto u srcu mladih (kao što ga imaju sva mesta za žurke).

Naš predlog za Laganas je klub Cocktails and Dreams. Kada naručite džin-tonik od barmena, može se desiti da vam postavi pitanje: „Imam jedan koji košta tri evra i jedan koji košta šest. Koji želite?“

Laganas, naravno, nije vaša jedina opcija za noćni izlazak. To je samo najintenzivnije mesto. Na primer, lokalci radije provode svoje noći u svim ostalim delovima ostrva. Argasi se smatra najprikladnijim mestom za Grke, koji obično biraju klubove Barrage i Island.

U Argasiju možete otkriti i hipsterski bar nazvan Portokali (ili „Narandža“), sa odličnim izborom pića i slatkiša.

Pore ovog, možete uživati u zaista dobro napravljenom koktelu u barovima u Bochali. Tu možete pronaći obilje kafića, palačinkarnica i poslastičarnica. Na kraju, ali ništa manje važno, u Tsilivi možete ponovo pronaći žurke u stilu Laganasa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *