Top 5 plaža na Kritu

Krit je najveće ostrvo Grčke, a njegova obala od 1.046 m pruža veliki broj prelepih plaža. Ostrvo se nalazi između južne strane Egejskog mora i severne strane Libijskog mora. Krit postaje vrlo popularna destinacija tokom leta zbog svojih prekrasnih plaža, tradicionalnog načina života meštana i predivne prirode.

Među najlepšim peščanim plažama Krita: su Balos prekrasno mesto u Chanii sa kristalno čistim morem,  poput Kariba. Ovo mesto začuđuje turiste svojom prirodnom lepotom.

Još jedna od lepših plaža na Kritu je egzotična plaža Elafonissi, isto u mestu u Chania, na najzapadnijem mestu Krita, kao i duge, peščane plaže Falassarnane. Pronalaženje savršene plaže nije problem za turiste, jer postoje lepe čiste plaže na Kritu duž celog ostrva.

Neke plaže u Kritu su organizovane, sa ležaljkama i suncobranima, kao i sa barovima na samoj plaži, dok su neke plaže ostale  skrovite, ali sve su čiste. Povremeno u avgustu, na severnoj strani Krita duvaju snažni vetrovi koji stvaraju velike talase. Tih dana plaže nisu prikladne za plivanje osim za vešte plivače. Plaže na južnoj strani Krita su manje vetrovite. Od tolikog broja plaža, izdvojili smo za vas pet najboljih koje bi trebalo da posetite.

Plaža Preveli – Rethymno

Plaža Preveli nalazi se 40 km južno od glavnog grada Rethymna. Preveli podseća na egzotičnu lagunu. To je oaza palmi sa kristalnom zelenkastom vodom i mekim peskom. Reka Kourtaliotis se završava na ovoj prekrasnoj plaži, stvarajući deltu.

Osim vrhunskih palmi, bujna vegetacija okružuje plažu i reku, stvarajući divan krajolik. Zbog svoje ekstremne lepote, plažu Preveli tokom sezone prati konstantna gužva. Na ovo prekrasno mesto možete doći pešice od parkinga ili sa ribarskim brodovima koji redovno odlaze sa Plakiasa i Agia Galinija.

Balos – Gramvousa plaža

Ova poznata plaža nalazi se 56 kilometara severozapadno od Chanie. Balos je najviše slikana plaža na celom ostrvu. Plaža ima netaknutu vodu i beli pesak. Leti je veoma posećena plaža, pa se potrudite da stignete rano ujutro, ako krenete automobilom. Delomično je uređena i ima mali restoran. Do nje je moguće doći automobilom  ili motorom, jer je put jako loš ili trajektom koji vozi od luke Kissamos.

Prednost trajekta je da posetite ostrvo Gramvousa sa prekrasnim dvorcem i još lepšom plažom. Ujutro možete stići do luke Kissamos autom ili autobusom, a zatim odabrati jedan od brodova koji idu u Balos – Granvousa ili poći organizovani sa nekom od turističkih agencija.

Tymbaki – Heraklion

Tymbaki je mala plaža sa šljunkom na obali oko 70 km jugozapadno od Herakliona i prilično blizu sela Tymbaki. Plaža je takođe poznata i kao Kokkinos Pyrgos. Ima malu luku uz plažu. Plaža Tymbaki nije popularna kao i obližnje plaže Matala i Agia Galini. Uglavnom duvaju snažni vetrovi, stvarajući velike talase, dobre za one koji vole vodene sportove. Plaža nije organizovana, ali je vrlo mirna i čista. Mnoge smeštajne mogućnosti nalaze se u blizini plaže i nekih tradicionalnih konoba.

Plaža Kedrodasos –Chania

Smeštena 76 km jugozapadno od Chanie i 1 km udaljena od druge omiljene plaže Elafonissi. To je osamljena plaža sa belim peskom i stablima borovnica. Idealna je za kampere i nudiste.

Plaža je potpuno neorganizovana pa bi trebalo da ponesete pribor za ceo dan, dakle, hranu, vodu i suncobran. Ukoliko poranite, naći ćete hlad u jednom od stabala borovnica. Najlakši način za pronalaženje plaže je GPS.  Na kraju puta nalazi se parking, ostavite automobil, idite niz stazu, i vi ste vec u raju.

Plaža Kedrodasos – Chania

Smeštena 76 km jugozapadno od Chanie. Možete stići automobilom ili autobusom iz Chanie. Ispred lagune je veliki parking i put koji vas vodi na srednji deo plaže koji je lepo organizovan, ali je gužva velika. Ako želite više privatnosti, možete prošetati uz plažu sve dok ne nađete više skrovito mesto.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *