Igre i mozgalice za razvoj IQ-a kod dece

Kada se mozgu upućuju impulsi iz spoljašnje sredine, stvaraju se nove brazde u mozgu koje se nazivaju sinapse. Što je više sinapsi u mozgu, mozak bolje radi i bolje je istreniran da razmišlja. Osoba koja je spremna da samostalno razmišlja o stvarima koje je okružuju, da može da se snalazi dobro u svom okruženju smatra se inteligentnom. Svaka radnja koju danas obavljamo, od umivanja, kupanja, pranja zuba nekada davno bila je uslovljena iz spoljašnje sredine. Kada se jednom dobro formiraju one postaju automatske. Najviše neuronskih mreža u mozgu se formiraju tokom ranog detinjstva. Postoje mnogobrojne igre i razne vrste mozgalica za decu kojima se tada stimuliše mozak i podstiče intelektualni razvoj.  Rano detinjstvo nije bitno samo za intelektualni razvoj, već i za emocionalni, dete dosta sluša svoje okruženje ako je okuženje podsticajno i ono će, kada odraste, imati dovoljno samopouzdanja za suočavanje sa svetom koji ga okružuje.

Iga je među prvim aktivnostima sa kojom se dete sretne u životu, zato ona mora da bude dobar trening za mozak. Najbitniji uzrast je između treće i pete godine života i zato je pogotovo u tom uzrastu bitno posvetiti pažnju da je dete dovoljno fizički aktivno, ali i mentalno.

Mozgalice za decu, primeri:

Mozgalice su odličan vid aktivnosti za razvoj moždanih vijuga. Neke od mozgalica za decu su “Lenja osmica“, “Cik cak“, “Duplo crtanje“, “Šešir za razmišljanje“, “Udica“.

  • “Lenja osmica“ – Na papiru ili u vazduhu dete pokušava da nacrta osmicu ili kako se popularno naziva “znak beskonačnosti“. Prvo crta rukom koja je dominantna u korišćenju a onda i drugom koju ređe koristi. Na ovaj način podstiču se nove sinapse u mozgu.
  • “Cik cak“ – je odlična igra za trošenje kalorija, dete pokušava da levom rukom dotakne desno kolene i obrunoto. Ovo može da radi tako što sedi, leži ili stoji, ovde se takođe vežba i kordinacija tela.
  • “Duplo crtanje“ – dete ovde crta jednom pa drugom rukom, motorne veštine se ovako odlčno vežbaju i razvijaju akademske veštine.
  • “Šešir za razmišljanje“ – je odlična metafora. Ne radi se šeširu već o tome da dete prstima masira svoje uši, ovako se podstiče bolji sluh i memorija.
  • “Udica“ – još jedna odlična metafora za dečiju igru. Dete treba da prekrsti skočne zglobove i ukrsti prste na rukama, ruke zatim prisloni na grudi. Sve vreme se diše duboko, jer je vežba namenjana opuštanju i relaksiranju.

Fizička aktivnost podstiče razvoj IQ-a

Dečije igre koje su dobre za razvoj intelekta,  prema rečima nekih stručnjaka, jesu te da dete dosta vremena provodi napolju. Igranje zaboravljenih igara sa lastišom, dobacivanje sa loptom, kao i trčanje su odličan izbor. Fizička aktivnost je dakle povezana sa razvojem inteligencije, kada dete trči ili puzi po podu mozgu se stalno šalju impulsi koji mu govore “ja radim i istražujem svet oko sebe“.

Zdrava ishrana, unos dovoljen količine tečnosti su od velike važnosti i svi znamo da je teretana za telo bitna, da se posle odlaska u teretanu osećamo lepo i opušteno. A tek deci koja posle trčanja odmah odu na spavanje jer su iscrpljena. Teretana za mozak mališana je danas poznata i svi svetski stručnjaci je preporučuju kao odličan trening za mozak.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *