Kako gajiti borovnicu na našim prostorima?

U našem narodi je poznato da je odličan lek protiv malokrvnosti upravo borovnica. A da li možda ispred kuće imate posađene ove lekovite bobice?

A da li je teško gajiti borovnicu na našim prostorima?

Uz nekoliko važnih stručnih saveta koje smo vam pripremili, sigurni smo da će bar neko poželeti da se bavi gajenjem ove voćke, jer je reč o veoma isplativom biznisu.

Uglavnom se borovnica gaji u vrtovima, a njeno poreklo jesu planinski krajevi naše zemlje. Ima je i u različitim delovima sveta poput severne Evrope ili Severne Amerike. Za razliku od domaće, divlja borovnica ima razgranat mali gusti žbun i sitne plodove. Kultivisane sorte ove biljke formiraju žbunove i do dva metra visine, a uz to plodovi su sveži, krupni i jako sočni. Rastu u prirodnim uslovima gde je zemljište kiselo i čija pH vrednost jeste ispod 7. Najoptimalnija pH vrednost supstrata za borovnicu jeste oko 4.

U zavisnosti od sorte borovnice zavisi i kada će plodovi stići. Ako je reč o sortama koje rano stižu, onda može da se očekuje plod već u kasno proleće ili početkom leta, a kasnije sorte pristižu i početkom jeseni.

Kako se borovnica sadi?

Borovnica može da se sadi u vrtu ili u saksiji. Naime, ako želite da je sadite u saksiji, onda vam je potreban kvalitetan treset za borovnicu. To potvrđuju stručnjaci koji su saglasni da se za gajanje boorovnice može korisiti baš specifičan treset za borovnicu.

S obzirom na to da ovooj voćki najviše odgovara kiselo zemljište, onda je potrebno adekvatno pripremiti tlo da bi se izazvala kisela reakcija. Moguće je kupiti i odgovarajući treset za borovnicu kako bi sadnja bila što uspešnija.

A za dobar prinos mora se dobro pripremiti zemljište zato treba pomešati kiselo hranivo, zemlju i humusni supstrat. Na određenoj dubini se biljka sada, a nakon toga može se zatrti organskom materijom.

Za borovnicu su najbolji četinari!

Pošto borovnici odgovara vlažna zemlja, ovoj biljki odgovaraju uslovi u kojima uspevaju četinari. U toku godine četinari odbacuju veliki količinu četine, a pošto se četine sporo rastapaju onda se dobija kisela rekcija zemljišta.

Da bi se stvorila vlažnija sredinaza borovnicu mogu da se sipaju velike količine četine oko zasada, tj. oko njenog korena, pa će tako mnogo kvalitentije biljka da raste, jer joj treba mnogo vode. U toplijem periodu godine obavezno je zalivanje brovnice, jer ako nema dovoljno vlage biljka odbacuje deo lista, a samim tim će i plod izostati.

Orezivanje borovnice

Za razliku od drugih voćarskih sorti borovnica ne ne orezuje u potpunosti. Ona može delimično da se orezuje da bi se formirao razgranat i kompaktan žbun koji ima dovoljnu količinu cvetova koji će kasnije da daju plodove. 

Ako borovnica sukcesicno cveta u aprilu, onda će krajem juna, tokom jula, pa i u avgustu sukcesivno davati plodove. A da bi se održala kiselost zemljišta i tako obezbedio siguran i kvalitetan rod neophodno je zemšištee prihranjivati đubrivima koji sadrže sulfate. Uz adekvatnu analizu zemljišta i dobru pripremu sigurni smo da ete dobiti prinose koje želite, srećan rad!

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *