Kada ste sigurnia da je vaša beba spremna da jede samostalno

Ishrana bebe ključni je element njenog rasta, razvoja i napredovanja, kako u fizičkom, tako i u psihičkom i motoričkom smislu, i obavezno za razvoj svih sposobnosti i veština. Od kada novorođenče dođe na svet, hrani se majčinim mlekom ili prihranom, sve do nekoliko meseci starosti, kada se obično prelazi na kašice, pa zatim vremenom i na čvrstu hranu.

U tom pogledu, svakog trenutka važno je uticati na razvoj samostalnosti u ishrani, kao i čulnog opažanja hrane. Kod beba su bitni momenati razvoja: držanja predmeta u rukama – igračaka, flašice za bebe i komada hrane, zatim držanje kašike i prinošenje hrane ustima u čemu pomažu hranilice za bebe. 

Samostalno držanje flašice

Bebe se od rođenja uglavnom hrane majčinim mlekom, što je najpogodnija ishrana. Ipak, neke žene nemaju mleka, pa koriste dohranu, ili se povremeno upotrebljava i pumpica za izmuzivanje mleka, kao i drugi izmlazivači. Tada, mleko se stavlja u flašicu, kojom se hrani beba. Nakon nekoliko meseci hranjenja flašicom, ona može steći osećaj za udaljenost mleka od usta, i čak je pridržavati samostalno. Već posle petog meseca i pravljenja prvih pokreta ka sedenju, beba je spremna za samostalno držanje flašice. Važno je istaći da je poželjno da nakon sto se iskoriste izmlazivači ili električna pumpica za izmuzavanje mleka, ono bude smešteno u flašicu koja neće biti velika ni teška, za male i nežne bebine rukice. 

Samostalno hvatanje hrane rukama

Beba stiče osećaj za hvatanje predmeta rukama vrlo rano. Ipak, sa hranom se to dešava kasnije iz više razloga. Prvo, hrani se mlekom nekoliko meseci, a zatim tečnim kašicama radi jednostavnijeg gutanja. Tek nakon 6. meseca prelazi se na sve čvršće obroke, kao i komade hrane, kako bi beba razvila mehanizam žvakanja i gutanja.

Prvenstveno se to neće odvijati samostalno, ali isto kao što hvata igračke i druge predmete, beba može polako uzimati voće i povrće svojim rukama. U tome veliku ulogu imaju stolice za hranjenje ili hranilice za bebe, jer se one postave u sedeći položaj i uče se da se obrok odvija uvek na jednom mestu, bez jurnjave po kući, igre i drugih aktivnosti. Postavljanjem komadića hrane na stolicu, beba će razviti instikt za pokretanjem ruku i uzimanjem hrane, kao i prinošenjem do usta, što je odličan put ka potpuno samostalnoj ishrani. 

Samostalno hranjenje kašikom 

U periodu od 8. do 12. meseca beba stiče osećaj za uzimanje hrane kašikom, ali ne potpuno tečne kao što su supe i čorbe, već čvršće i relativno mekše obroke, kako bi jednostavnije bez prosipanja prinosila ustima. Stolica za hranjenje omogućava da dete sedi u stolici, i da se obrok postavlja u posudi ili tanjiru tačno ispred njega i da se omogući maksimalna samostalnost u jelu. Dok za stolom sede i ručaju roditelji, dete paralelno može samostalno jesti svoj obrok.

Ukoliko se već hranilo uz uzimanje hrane rukicama, savladavanje držanja kašike biće jednostavno. Za početak, neka hranilica za bebe ima na stočiću posudu uz manju, lakšu i po mogućstvu plastičnu kašikicu, kako bi se jednostavno beba navikla na uzimanje tečnije hrane upravo njome.

Zatim se prelazi na keramičke i metalne kašike. Ovaj nivo samostalnosti može da se razvije i uz samostalno sedenje, ali u proseku oko prvog rođendana uglavnom deca stiču potpunu kontrolu nad uzimanjem obroka. 

Hranilica za bebe omogućava da vaša beba postepeno stiče samostalnost u uzimanju hrane i kompletnih obroka. Nekada je za taj period navikavanja, razvoja veština i sposobnosti samostalnog jela duži i zahtevaće pomoć i upornost roditelja, ali bitno je znati da će razvoj tih sposobnosti imati pozitivne efekete i na razvoj drugih aktivnosti deteta. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *