Operacija nosa – rutinska operacija za promenu oblika nosa

 

Medicinski naziv ove intrevencije je rinoplastika (engl. rhinoplasty), označava promenu oblika nosa oblikovanjem kosti i hrskavice ovog dela lica. Operacija nosa danas spada u rutinske intervencije u estetskoj hirurgiji. 

Sprovodi se iz medicinski razloga ali neretko i iz estetskih razloga na zahtev pacijenta. Za dostupnost operacije nosa, kao i drugih intrevencija iz domena estetske hirurgije, često možemo pomisliti da zasluge trebamo pripisati savremenoj medicini. Međutim, to je samo zato što se previdi da korekcija nosa nije dostignuće koje nam je pružila savremena medicina, samo je uz nju postajala sofisticiranija sa novitetima u razvoju nauke i tehnologije. 

Smatra se da se prvi put spominje ova intervencija u Edvin Smitovom Papirusu ( engl. Edwin Smith Papyrus) a sami ti zapisi datiraju od 3000. do 2500-te godine pre nove ere. Može se reći da je glavni razlog pristupanju ovoj intervenciji prvenstveno bilo rešavanje medicinskih problema. Tek sa početkom nove ere počinju da se pojavljuju zapisi gde se operacija nosa pojavljuje kao rekonstruktivna hirurgija. Zahvaljujući dugoj istoriji, razmenjivanju iskstva, razvoju medicine, nauke i tehnologije danas ova intervencija spada u rutinske intervencije koja je gotova u porseku i za manje od 2 sata bez dužeg zadržavanja u bolnici.

Svakako, ovaj status ne znači da je u pitanju bezazlena intrevencija. Ona sa sobom nosi određene rizike. 

 

Rizici koje nosi operacija nosa

Kao što nam samo ime kaže, reč je o operaciji. Samim tim prvo se nameće postavljaje opštih rizika u toku operacije ili postoperativnom periodu u vidu obilnog krvarenja, neželjene reakcije na opštu ili lokalnu anesteziju ali i potencijalnog razvoja infekcije. 

Pored navedenih postoje i specifični rizici koji su karakteristični za operaciju nosa. U pitanju su:

 • Pojava ožiljaka, promene u boji kože 
 • Pojava otoka nosa koji traje duže nego što bi trebalo
 • Pojava krvarenja iz nosa
 • Pojava osećaja ukočenosti ovog dela
 • Otežano disanje 
 • Bolovi
 • Pojava otvora u nosnoj pregradi
 • Pojava asimetričnosti nosa.

Dobar tok operacije isključuje razvoj određenih rizika ali je veoma važan i postoperativni period. U ovom slučaju možda i važniji jer on neće biti u bolničkim kontrolisanim uslovima pa je veoma važno da se odgovororno prate instrukcije lekara u ovom periodu kako bi se osiguro željeni ishod.

 

Kada se pristupa ovom koraku

Rinoplastika može biti rešenje medicinskih ili estetskih problema. Kada je reč o medicinskim problemima najčešći su sledeći:

 • Različite vrste preloma kosti i hrskavice koje čine nosa
 • Urođene ili stečene devijacije i deformiteti nosa
 • Različiti proeblemi sa disanjem, od otežanog disanja do hrkanja

Kada je reč o estetskim problemima tu spada bilo koji nedostak na ovom delu lica za koji se smatra da narušava izgled. To može biti izražen greben nosa, dužina nosa bilo da je predužak ili prekratak, asimetričnost nos, preširoke nosnice… Vrlo često otklaljanje ovog nedostka značajno utiče na kvalitet života pojedinca i podizanja samopouzdanja. 

Za razliku od rešavanja medicinskih problema kada se operaciji pristupa u zavisnosti od ozbiljnosti stanja nezavisno od uzrasta pacijenta, kod estetskih operacije postoje starosne granice jer je važno da se završi ras nazalne kosti. Kod žena se to dešava oko 15te godine a kod muškaraca može i nešto kasnije.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *