Internet bez ugovorne obaveze – prednosti i mane

Možda ste već nailazili na slične teme ili slušali kako se uvek spominje fleksibilnost kada se govori o internetu bez ugovorne obaveze, ali vam nije bilo jasno šta to znači.

Jednostavnim rečima, objasnićemo vam šta znači data fleksibilnost, koja sama po sebi treba označavati nešto dobro, ali govorićemo i o nekim manama koje prate internet bez ugovorne obaveze.

Najpre, nešto kratko o samom internetu, toj velikoj, globalnoj računarskoj mreži i sistemu za uspešnu komunikaciju sa tekstom, zvukom i slikom. Pa, ovim smo možda rekli najvažnije… Koliko je danas velika rasprostranjenost i upotreba interneta pokazuje činjenica da su ljudi zaboravili kako su ranije živeli bez interneta, te i za najosnovnije radnje služimo se internetom.

Naravno, to sa sobom nosi i dobre i loše strane. Svako vreme ima svoje breme. Naše vreme je moderno, brzo, digitalno, pa se moramo prilagoditi svim pojavama i promenama koje ono nosi, da bismo ga ispratili. Pravilna upotreba interneta predstavlja neiscrpnu riznicu znanja i istina. Na internetu možemo ispratiti sva kulturna dešavanja, sport, aktuelne vesti, naučna istraživanja, umetnička dostignuća ili promene (ekonomske, političke, klasne, nacionalne…) u našem društvu.

Kako vidimo, čovek nikada nije bio više informisan nego sad, tačnije, čovek nikada nije imao više i veće mogućnosti za sticanje znanja i informacije. A, ako je u takvoj mogućnosti (mislimo na one koji poseduju računare i imaju pristup internetu), a ne želi da je iskoristi to je njegov lični i veliki propust.

Internetu možete pristupiti kupovinom paketa od provajdera. Provajderi predstavljaju firme koje imaju kao glavni zadatak da omoguće povezivanje na internet. Provajderi su ti koji vama kao korisnicima pružaju usluge. Provajderi nude pakete sa ugovorom ili bez ugovora, a na raspolaganju su vam kablovski internet, VDSL i ADSL internet

Prednosti interneta bez ugovorne obaveze

Celokupna prednost interneta bez ugovorne obaveze u odnosu na internet sa ugovorom sastoji se u njegovoj fleksibilnosti. A šta znači fleksibilnost?

1.Fleksibilnost se sastoji u tome da ne morate biti vezani za isti proizvod na neki duži period. Možete prekinuti saradnju sa određenim provajderom i istog momenta naći drugi. U tome je sva poenta interneta bez ugovorne obaveze. Ugovor zapravo postoji, ali vi niste u obavezi da plaćate naknadu za otkazivanje usluge. Ovo je naročito bitno za studente i ljude koji rade daleko od svog rodnog mesta, odnosno za sve one koji nemaju trajno boravište, tj. imaju privremeno.

2. Fleksibilnost se sastoji i u tome što možete promeniti provajdere kad god poželite, ukoliko dođe do iznenadne selidbe ili ste rešili da prekinete s prvim pošto ste našli jeftinije rešenje.

3. Prednost je i u tome što možete zapravo testirati određene provajdere, tako što ćete uzeti paket bez ugovora kako biste stekli uvid u njihov rad i efikasnost, jer biste želeli da uzmete paket sa ugovorom, ali tek nakon što se uverite u kvalitet nečije ponude. 

4. Fleksibilnost sastoji se još i u tome što imate pristup brzom protoku, niz raznih dodataka i vrlo dobar limit preuzimanja podataka.

Bez ugovorne obaveze najčešće možete uzeti ADSL i VDSL internet.

Mane paketa bez ugovora

Mane su malobrojne i sastoje se u tome da morate kupiti ili pozajmiti ruter koji posle otkazivanja usluge morate vratiti provajderu. Takođe, razni dodaci možda neće biti istog kvaliteta kao oni koje dobijate sa dugoročnim ugovorima. Internet bez ugovorne obaveze je generalno skuplji proizvod upravo zbog svoje specifične pogodnosti, ali na vama je da odlučite u skladu sa vašim potrebama i mogućnostima.   

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *