Žižak u parketu – šta je rešenje?

Insekti u parketu nisu naivna stvar. Nekada ih je vrlo teško i uočiti, ali kada ih uočite trebalo bi da regujete na vreme. Ipak, ne treba ni stvarati paniku, jer to nije tako strašna i nerešiva stvar. Samo je važno da se posvetite ovom sitnom problemu, kako biste ga što pre rešili.

Postoji mnogo insekata koji se mogu naći u parketu, a jedan od najčešćih je i žižak. Ono što je donekle poražavajuća činjenica jeste da vi već možete da kupite proizvod sa ovim instektom, jer postoji mogućnost da su larve već prisutne, odnosno da su u drvetu i pre proizvodnje. Nakon toga one se razvijaju i dok dođe parket do vas, one već postaju i te kako funkcionalne i počinju da ga uništavaju.

Zato je važno da znate na kojim mestima kupujete parket. Obično se parket pravi od drveta, koje se seče u toku zime, jer je tada mogućnost da se u drvetu nađu ove larve minimalna. Zato, uvek birajte proverena mesta za kupovinu parketa. To je jedna vrsta prevencije.

Kako da znate da li imate ovog insekta u  parketu?

Već je rečeno kako nastaju ovi insekti u parketu. Ti insekti su vrlo malih veličina i gotovo je nemoguće videti ih godlim okom. Jednostavno ćete prepoznati da imate insekta u vašem parketu po zvuku koji ostavlja iza sebe. To je nešto nalik blakom škripuckanju, čućete krckanje kada mu priđete bliže i slične zvuke. Oni jasno ukazuju na to da postoji žižak u vašem parketu. Nakon toga primetićete određeni pesak na mestima gde se nalazi ovaj žižak. Taj pesak će se uvek javljati na površini parketa i na samo jednom mestu. To je vrlo očigledan znak da se žižak nalazi u vašem parketu.

Prvi korak – otrov za insekte

Postoji mnogo sredstava kojima možete da uništite ove insekte. Morate da izaberete ona najjača sredstva i sa tim otrovom se kreće. Većina onih koja se susretala sa ovim problemom koristila je žizol, koji se pokazao kao vrlo efikasan. Ovo je klasičan otrov za insekte u parketu, tako da bi bilo dobro da žizol prskate u periodima kada nema nikog u stanu. Ili da pokušate da to vreme ne provodite u stanu. Pre nego što pređete na drugi korak potrebno je da tri puta u toku različita tri vremenska perioda naprskate žizol na vaš parket. Znači, osnova je da uništite insekte koji se nalaze u vašem parketu. Tek nakon toga možete da pređete na sređivanje parkete. Nekada žizol neće delovati nakon samo jednog premazivanja, pa se zato savetuje da to bude tri puta.

Hoblovanje i lakiranje parketa

Tek kada budete u potpunosti sigurni da ste uništili insekte koji su se nalazili u vašem parketu, tek tada možete da krenete sa daljim radovima. Na red dolazi hoblovanje. Ukoliko niste vični, trebalo bi da se obratite nekom od profesionalaca, kako bi to bilo odrađeno na najbolji mogući način. Ponekad se i nakon hoblovanja koristi žizol, međutim, to možete da preskočite u ovom slučaju.

Nakon toga sledi lakiranje parketa i parket vam izgleda kao nov. U nekim slučajevima ljudi se odlučuju da u potpunosti zamene stari parket novim, jer nikako ne uspevaju da unište insekte. Upozoravamo vas da se u prodaji mogu naći i sredstva koja su jedno vreme bila zabranjena. Sva ta sredstva su veoma jaka i mogu da ugroze vaše zdravlje.

Tako da u nekim slučajevima ipak možda treba da razmislite o kupovini novog parketa, ali onog proverenog parketa i da uradite sve one preventivne radnje, kako ne bi došlo do pojave ovih insekata.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *