Kako se pravilno planira i postavlja rasveta u domu? Evo šta kažu stručnjaci iz Mobiliarta

Postavljanje i planiranje rasvete u stanu ili poslovnom prostoru je posao dizajnera enterijera i majstora. U celom tom procesu postoje neka pravila kojih se treba držati kako bi boravak u prostoriji bio što prijatniji. Na primer, treba voditi računa o dimenzijama prostorije, tipu svetla, jačini sijalica i dodatnom osvetljenju. Mi smo pitali stručnjake iz Mobiliarta da nas posavetuju kako da isplaniramo rasvetu u domu ukoliko, kao i većina, nemamo dizajnera enterijara koji će nam u tome pomoći.

Za dnevne i spavaće sobe birajte više izvora svetlosti

Stručnjaci iz Mobiliarta preporučuju da se, kada se bira rasveta za dnevnu i spavaću sobu, obavezno odabere dodatno osvetljenje, a ne samo jedan centralni luster ili plafonjera. Dnevna soba je prostorija u kojoj se provodi najviše vremena i potrebno je da bude dovoljno osvetljena. Zbog toga se uvek, pored lustera, biraju i zidne, podne i stone lampe i strateški raspoređuju oko prostora za sedenje ili čitanje.

Osim toga, postoji opcija postavljanja led traka kao dodatnog izvora svetla u sobi. Na primer, u dnevnoj sobi se led trake mogu postaviti oko stočiča za TV ili kod police sa knjigama.

Ista pravila važe i za spavaću sobu i preporučuje se da se, pored lustera ili plafonjere, postave lampe na noćne ormariće. Pored toga, oko kreveta se mogu postaviti led trake sa senzorima koje će se uključiti čim stavite noge pored kreveta. Ovo je posebno praktično ukoliko ustajete noću.

Kako nam je u Mobiliartu rečeno, više izvora svetlosti u ovim prostorijama je neophodno iz nekoliko razloga. Prvi je svakako to što ćete nekada poželeti da imate prigušeno svetlo u kući, pogotovo ako pravite zabave ili želite uveče da gledate film. Drugi razlog je to što je, da bi se čovek uspavao kako treba, potrebno nekih tri sata pre spavanja da boravi u prostoriji sa prigušenim žutim ili toplo belim svetlom. Kako nam je objašnjeno, to će pomoći bržem ulasku u san.

Luster se bira prema dimenzijama prosotrije

Kada smo ušli u Mobiliart videli smo da u asortimanu imaju lustere sličnog dizajna u više različitih dimenzija. Objašnjeno nam je da se lusteri biraju prema dimenzijama prostorije, kao i prema visini zidova.

Na primer, veliki, upadljivi lusteri koji će dominirati prostorom se ne mogu postaviti u male dnevne sobe ili u spavaću sobu, dok će se savršeno uklopiti u velike dnevne sobe od 30ak kvadrata ili u velike restorane, ulazne holove nekih hotela…

Šinsko osvetljenje za kuhinje i trpezarije

Kuhinja i trpezarija su prostorije u kojima je praktično postaviti šinsko osvetljenje sa strane ili iznad radnog ili trpezarijskog stola. Ova vrsta osvetljenja se može kombinovati sa kabal visilicama ili dekorativnim plafonjerama.

Dodatno osvetljenje za ogledala

Za ogledala u kupatilima ili iznad stolova za šminkanje u spavaćim sobama i garderoberima se preporučuje dodatno osvetljenje. Najbolje bi bilo da se odaberu dekorativne lampe koje se postavljaju iznad ogledala ili led trake.

Led trake za stepenice

Ono što nam je preporučeno u Mobiliartu kao praktično rešenje za uštedu električne energije je postavljanje led traka na stepeništu. One se postavljaju ispod svakog stepenika i pružaju dovoljno svetlosti čak i kada su sva ostala svetla isključena, a osim toga, su i izuzetno dekorativne. Na ovaj način svetla u hodnicima ne moraju da rade po celu noć, a stepeništa će, ovako dekorisana izgledati mnogo elegantnije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *