Zašto višak kilograma može biti opasan?

 

Gojaznost je bolest koja može prouzrokovati mnogo drugih bolesti i problema. Ako vam treba motivacija i zašto treba da izgubite taj višak kilograma nastavite dalje sa čitanjem kako biste saznali do čega sve gojaznost može da dovede. 

Gojaznost je povezana sa dijabetesom

Jedna vrlo ozbiljna i strašna bolest je dijabetes. Mnogo ljudi na svetu umire od te bolesti, a isto tako velik broj gubi svoj vid baš zbog dijabetesa. Kada ste gojazni i unosite u svoj organisam visoko glikemijsku hranu ona povećava nivo glukoze u krvi što onda i povećava i rizik od oboljenja od dijabetesa. Vodite računa o tome šta jedete i počnite da jedete manje slatkiša kako biste ostali zdravi. 

Moguće je dobiti šlog zbog gojaznosti

Zbog gojaznosti se u telu stvaraju masne naslage. Zbog tih naslaga usporava se krvotok i moguće je da se krv zgrušava zbog toga. Ako se desi zgrušavanje krvi onda se blokira dotok krvi u mozak i to može da dovede do moždanog udara. Ako se smanji kilaža može da se smanji i rizik od moždanog udara odnosno šloga.

Da li možete dobiti rak ako ste gojazni?

Napravljeno je istraživanje i saznalo se da oko trideset posto svetske populacije koja boluje ili je bolovala od raka imaju višak kilograma ili su potpuno neaktivni. Mast u telu promoviše višak proizvodnje insulina i estorogena koji ubrzavaju deljenje ćelija. Istraživanje je pokazalo da što se više i brže ćelije dupliraju to je veći rizik od pojave kancerogenih ćelija. Da ne biste dobili rak potrebno je da smanjite telesnu mast i počnete da se krećete i vežbate. 

Hipertenzija je jedna od posledica bolesti gojaznosti

Visok krvni pritisak ili hipertenzija može da se dobije zbog gojaznosti. Zbog gojaznosti srce se više napreže da radi i to prouzrokuje povećanje krvnog pritiska. Hipertenzija je ozbiljna bolest koja može da dovede i do smrti zato odmah počnite da menjate svoje životne navike, prestanite da pijete alkohol, jedete masno i slano, pređite na zdravu ishranu i svakodnevnu fizičku aktivnost u vidu šetanja i lagane vežbe. 

Zbog gojaznosti se teže diše

Zbog prevelike telesne težine pluća počinju slabije da rade. Pluća i grudni zid sve manje i teže počinju da se dižu dok dišete. Moguće je da čak prestanete da dišete dok spavate što se naziva i ’’sleep apnoja’’. Jedini način da opet počnete normalno da dišete i da prestanete da imate ’’sleep apnoja-u’’ jeste da smršate i tako dopustite vašim plućima da se opet potpuno dižu dok dišete.

Zar i proširene vene?

Gojaznost može da prouzrokuje i proširene vene. Vene pumpaju krv u srce i gojaznost može prouzrokovati oštećenje ventila koji su neophodni za pumpanje krvi. Oštećeni ventili dopuštaju da se krvi spusti i tako uzrokuje pritisak u venama što će ih proširiti. To može da dovede do otoka, zgušnjavanja kože, pa čak i čira na koži. Potrebno je da smršate pre nego što se ovo desi.

Gojaznost je opasna

Gojaznost je jako opasna bolest koja može dovesti do još opasnijih bolesti. Da ne biste dobili nijednu od ovih bolesti potrebno je da odmah i na vreme počnete da gubite kile kako biste bili srećni i zdravi. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *