Zašto svaka porodica treba da ima kućnu apoteku

Nepisano je pravilo da svaka kuća treba da ima apoteku, čak i onda kada ukućani nemaju neke zdravstvene tegobe. Šta sve treba da sadrži kućna apoteka i koliko često mora da se proverava rok trajanja lekova, kao i na koliko moramo da je onbavljamo, pokušaćemo da odgovorimo ovim tekstom.

Apoteka u kući-prva pomoć

Ujedi insekata, sitne povrede, alergije, opekotine samo su neke od stvari gde može da pomogne kućna apoteka. Ona, naime i služi kao prva pomoć kada se dese nezgode. Zbog toga kućna apoteka treba da sadrži najpre analgetike, koji će umiriti bol, ali i antipiretike, koji će sniziti temperaturu. Često se dešava da pojedemo neku lošu hranu i da se suočimo sa dijarejom. Zbog toga je bitno da kućna apoteka ima i probiotik, koji će sanirati blaže oblike dijareje. Sa stomakom je čvrsto povezan i želudac, a želudačni bolovi isto mogu da se leče lekovima kućne apoteke. Sa promenom vremena i smenom godišnjih doba, naše grlo i nos su na udaru, zato neka vaša kućna apoteka ima i preparate za ublažavanje bola u grlu, kao i kapi za nos. Preparati protiv alergija naročito su važni za osetljive na ambroziju, ali i druge čestice koje umeju da nadraže. Sirup protiv kašlja je jako bitan deo kućne apoteke, naročito kada smo izloženi vremenskim promenama. Tokom leta, opekotine su češće nego inače, pa su jekoderm i drugi preparati poput pantenola, za obnavljanje kože, poželjni deo kućne apoteke. Kada je reč o opremi, važno je da apoteka ima toplomer, zavoje, gaze i flastere, a od galenskih proizvoda alkohol i hidrogen. Ono što ne bi trebalo da se nađe u kućnoj apoteci su lekovi za smirenje i antibiotici koji nikako ne treba da se piju na sopstvenu ruku.

Gde čuvati lekove?

Najbolje je da vaša kućna apoteka bude velika kartonska kutija u koju ćete smestiti lekove. A potom tu kutiju staviti na suvo i mesto koje nije na udaru svetlosti. Kupatilo nikako nije dobar izbor zbog vlage. Vodite računa da jedan do kućne apoteke može da bude i u frižideru. To se odnosi na lekove i preparate za koje se savetuje da se čuvaju na 2-8 stepeni. To su najčešće insulin, kapi za oči, probitoici… Držite ih podalje od namirnica. Bilo bi dobro da bar dvaput godišnje proverite rok trajanja lekova. Zbog toga je važno da ih čuvate u originalnom pakovanju jer je vidljiviji datum na njemu. Ukoliko utvrdite da je nekim lekovima u vašoj kućnoj apoteci istekao rok, raspitajte se koje apoteke prihvataju lekove sa isteklim rokom i odnesite ih tamo. Oni će ih uništiti u skladu sa zakonom. 

Kućna apoteka-kako je obnoviti

Lekovi se neminovno iz apoteke troše ili im je istekao rok. Kako da znamo kada je pravo vreme da obnovimo kućnu apoteku. Lekovi koji se izrađuju u apoteci kraćeg su roka trajanja i na njih posebno obratite pažnju. Melemi od prirodnih sastojaka takođe. Zato gledajte da njih prvo menjate. Ukoliko ste po preporuci lekara bili na terapiji antibioticima, ne treba da čuvate one koje niste iskoristili u kućnoj apoteci. Nakon putovanja, obavezno proverite šta vam nedostaje i to kupite kako biste dopunili kućnu apoteku.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *