Vrste ekcema i kako ih prepoznati

 

Različita stanja, odnosno promene na koži mogu biti ekcem. Određeni tipovi ekcema uzrkuju svrab, isušenu kožu ili crvenilo, a neki uključuju i sve simptome zajedno.

Dihidrotični ekcem

Dihidrotični ekcem se najčešće javlja kod žena. Uzrokuje ga stres, iscrpljenost, stalni kontakt sa vodom, alergije. Glavni simptomi su suva koža, plikovi i svrab na šakama i stopalima. Plikovi mogu biti i bolni. Povlačenje plikova prati crvenilo i suvoća kože.

Atopijski dermatitis

Veoma često se uočava na koži kod dece atopijski dermatitis. Naziva se još i ekcem, atopijski ekcem i dermatiris, ili atopijski dermatitis. Mesta na telu deteteta na kojima se najčešće uočava su: obrazi i drugi delovi lica, glava, čelo, unutrašnji delovi podlaktica i podkolenice. 

Izazivači atopijskog dermatitisa su: poleni, dlaka mačke ili psa, određena hrana, sredstva za održavanje lične higijene, naročito kupke i sapuni.

Ova vrsta ekcema se najčešće javlja kod dece do 12. godine života. Često ga oni nakon tog uzrasta prerastu, ali mogu ostati posledice u vidu suve kože.

Seboreični dermatitis

Seboreični dermatitis zahvata regije kože glave i ta područja postaju osetljiva i bolna, a prisutan je i svrab. Ovaj dermatitis se manifestije pojavom perutanja kože, crvenilom i upaljenošću. Najviše se javlja na  temenu, predelu iza ušiju, iznad obrva, oko nosa ili na grudima.

Kontaktni dermatitis

Ovaj dermatitis se javlja, kao što mu naziv i kaže, nakon kontakta sa nečim iz okruženja, a reakcija se obično ispoljava na podlakticama, podkolenicama, šakama ili licu.

Dermatitis herpetiformis 

Ovo stanje je povezano sa gluten-senzitivnom enteropatijom i celijakijom. Uglavnom pogađa osobe starije od 50 godina, ali se može javiti i bilo kada tokom života. Kod dece se obično javlja u uzrastu između druge i četvrte godine. Manifestuje se kao izražena crvena oblast, blago ispupčena na koži kolena, butina, obrva, ali i na drugim delovima tela. Prilikom češanja, koža zahvaćenog područja često puca. 

Stasis dermatitis 

Stasis dermatitis (gravitational dermatitis, varicose eczema, or venous stasis dermatitis) – javlja se kod osoba koje imaju slabu cirkulaciju. Najčešći uzrok ovog tipa dermatitisa je oslabljen rad vena usled starenja. Zato se on ispoljajva u predelu podkolenica, na listovima, gde su vene izražene.

Nummular dermatitis

Nummular dermatitis ili discoid eczema uzrokuje pojavu vlažnih pečata na koži, koji se isušuju i pucaju. Mogu se javiti na bilo kom delu tela. Ovo je dugotrajni kožni problem, a može potrajati i godinama. 

Neurodermatitis

Neurodermatitis se javlja kao svrab na različitim delovima tela, a može se javiti i u predelu genitalija. Nakon svraba javlja se i crvenilo i plikovi. Najčešći uzrok nastanka je stres.

Perioral dermatitis

Perioral dermatitis se javlja na licu i to u predelu oko usana. Češće pogađa žene nego muškarce, a ugroženije su mlađe žene. Pretpostavlja se da je uzrok nastanka upotreba steroidnih krema.

Nega kože i lečenje

Na samom početku je potrebno postaviti pravu dijagnozu. Verovatno će biti potrebno da osim dermatologa posetite i alergologa. 

Oni će vam savetovati da smanjite kontakt sa izazivačima ekcema i preporučiti vam najbolju terapiju u vidu medikamenata. Kako bi se simptomi i manifestacije ekcema smanjile na minimum, potrebno je da budete strpljivi i disciplinovani. 

Izvor: Bebo Club

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *