Vođenje trudnoće i testovi koji se rade

 

Redovno praćenje trudnoće omogućava rano otkrivanje zdravstvenih problema koji bi mogli nastati tokom trudnoće i njihovo lečenje, čime se povećavaju šanse za normalnu trudnoću i rođenje zdrave bebe.

Prilikom prve posete lekaru potrebno je priložiti kompletnu medicinsku istoriju, utvrđeni datumi trudnoće i razmotreni različiti testovi uključujući ultrazvuk. 

U zavisnosti od vaših datuma, prva poseta može uključivati diskusiju o skrining testovima za Daunov sindrom i druge genetske probleme. Izložiće plan upravljanja za vašu trudnoću na osnovu početne istorije i pregleda.

Pre 20 nedelja prenatalne posete ne moraju da budu naročito česte, to se povećava posle 20 nedelja do otprilike jednom mesečno, ali to može da varira.

Preporučuje se dvonedeljna poseta između 30. i 36. nedelje, a zatim svake nedelje od 36. nedelje pa nadalje. 

Preporučuje se postnatalna poseta 6 nedelja nakon rođenja vaše bebe.

Testovi u trudnoći

Tokom trudnoće potrebno je uraditi sledeća ispitivanja:

Krvni pritisak

Dobićete ovaj test svaki put kada posetite svog lekara tokom trudnoće. Test je bezbolan. Ovaj test može pomoći u identifikaciji stanja kao što je preeklampsija. 

Preeklampsija je visok krvni pritisak tokom trudnoće. To može uticati na zdravlje vaših bubrega i jetre. Ako se ne leči, može izazvati ozbiljne probleme tokom trudnoće.

Test urina 

Dobićete ovaj test svaki put kada posetite svog lekara tokom trudnoće. Od vas će se tražiti da date uzorak urina u ordinaciji vašeg lekara. 

Vaš urin će biti poslat u laboratoriju da se proveri da li postoji infekcija bešike ili bubrega. Takođe, laboratorija će testirati vaš urin na višak proteina. Previše proteina može biti znak preeklampsije.

Testovi krvi 

Test uključuje ubacivanje male igle u venu da bi se uzeo uzorak krvi. Generalno je bezbolno. 

Test će proveriti određena stanja, uključujući polno prenosive bolesti, hepatitis B, HIV i anemiju. Laboratorija će takođe proveriti vašu krvnu grupu i Rh faktor (stanje koje meri kompatibilnost vaše krvi sa krvlju vaše bebe).

Skrining infekcije streptokokom grupe B

Ovaj test uključuje uzimanje brisa dela vaše vagine i rektuma. Može se biti malo neprijatno. 

Test traži vrstu bakterije (GBS) koja izaziva upalu pluća i druge ozbiljne infekcije kod beba. Test se radi između 35. i 37. nedelje trudnoće. Ako imate pozitivan test na bakteriju, vaš lekar će vam dati antibiotike tokom porođaja.

Obim abdomena 

Vaš lekar će koristiti mernu traku da proceni veličinu i rast bebe. To je bezbolno.

Skrining izazivanja glukoze

 Vaš lekar će vam dati zaslađeno piće. On ili ona će zatim jedan sat kasnije testirati vašu krv da izmeri nivo šećera u krvi. To je bezbolno. Ovaj test prati nivo šećera u krvi. Može reći vašem lekaru ako imate gestacijski dijabetes (visok šećer u krvi). Obično se izvodi između 24 i 28 nedelje trudnoće.

Ultrazvučni pregled

Ovaj test uključuje pomeranje štapića po spoljašnjoj strani vašeg stomaka da biste pogledali bebu. Tokom pregleda lekar će naneti gel na vaš stomak da bi pomogao štapiću da lako klizi. 

Većina žena uradi ovaj test jednom između 18. i 20. nedelje trudnoće. Ako se smatra da ste trudnoća visokog rizika (na osnovu vaših godina, broja beba koje nosite ili zdravstvenog stanja), možda ćete imati višestruke ultrazvučne preglede. Test je bezbolan.

Skrining defekta hromozoma i neuralne cevi 

Ovi testovi proveravaju da li vaša beba ima stanja kao što su Daunov sindrom, spina bifida i cistična fibroza. Vaš lekar može izabrati da izvrši skrining testom krvi, uzorkovanjem horionskih resica (CVS) ili amniocentezom.

Amniocenteza podrazumeva sakupljanje uzorka tečnosti koja okružuje bebu u materici pomoću dugačke, tanke igle ubačene u vaš stomak

Ova tečnost se šalje u laboratoriju. CVS podrazumeva sakupljanje uzorka tkiva iz placente umetanjem male, tanke cevi u vaginu i grlić materice. Amniocenteza i CVS mogu biti povezani sa povećanim rizikom od pobačaja. Oni mogu biti bolni. Vaš lekar će razmotriti rizike u odnosu na koristi od obavljanja ovih testova sa vama.

Kardiotokografija (CTG) 

Ovaj test meri otkucaje srca bebe i proverava da li beba dobija dovoljno kiseonika. Obavlja se u trećem tromesečju trudnoće. To uključuje stavljanje pojasa oko stomaka. Pojas je pričvršćen za monitor otkucaja srca. Test je bezbolan.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *