Vodič za adaptaciju na multifokalna stakla

Adaptacija na multifokalna stakla je gotovo standardna procedura kroz koju je neophodno da prođe svaki korisnik. Radi se o vrsti stakala koja omogućavaju sjajnu vidljivost u svim prilikama, umesto da sa sobom imate i po nekoliko pari naočara. Bez smenjivanja naočara za vid, pruža se odlična jasnoća slike bez obzira na udaljenost.

Iako su vrlo savremena, zahtevaju da se svi korisnici pravilno adaptiraju na njihovo nošenje. To je naravno individualna praksa, ali se pružaju određeni saveti za brzu i potpunu adaptaciju na multifokalna stakla. 

Pravilno i detaljno se informišite o multifokalnim staklima

Multifokalna stakla izrađuju se prema potrebnim merama za univerzalnu vidljivost na oba oka. Kako je dioptrija često različita zbog različite visine zenica, to će zahtevati da vaša multifokalna stakla imaju različitu dioptriju za levo i desno oko. Vidljivost će zavisiti od određenog nagiba rama u koji se ugrađuju ova inovativna stakla. S obzirom da taj nagib može nekada biti i drastično različit u odnosu na prethodni, važno je da budete svesni činjenice da će to zahtevati određeni period adaptacije, uz upornost i strpljenje. Zatim, multifokalna stakla se izrađuju bez vidljivih linija i neravnina, u vidu prelaza oblika peščanog sata, po osnovu kog se smenjuju dioptrije. Estetski su odlična, izrađuju se u svim oblicima i dimenzijama. Najvažnije je da znate tačno šta želite i kakvi prelazi dioptrije su vam neophodni. 

Razmišljajte o novčanom izdatku

 Kada su u pitanju multifokalna stakla cena zavisi od raznih parametara, kao i od finansijske mogućnosti samih kupaca. Često je to bitan faktor prilikom izbora stakala, ramova i samih naočara za vid. Unapred budite spremni na činjenicu da multifokalna stakla koštaju nešto više, ali da je korisnost i mnogostruko veća. Istovremeno, zamenjuju vam nekoliko dotadašnjih pari naočara. Ipak, i kod multifokalnih naočara moguće je pronaći cenovno jeftinija rešenja, u pogledu izbora standardnih nagiba rama, jednog kanala dioptrije, bez individualnog prilagođavanja. Svako dorađivanje stakala i njihova individualizacija koja može da ide i u više nivoa dioptrija i kanala, zahteva veći novčani trošak. Zato, blagovremeno se informišite i proverite da li je za vaš vid to uopšte neophodno. 

Budite vrlo disciplinovani i uporni u nošenju

Multifokalna stakla univerzalno se primenjuju i za kratku, srednju i veliku udaljenost. Za pravilno nošenje nameću potrebu postepenog pokretanja glave i promene položaja naočara, da bi vidljivost pri svim uglovima bila maksimalna. Zato, dok ne naviknete na nagib rama, promenu položaja glave i jasnoću slike koju ćete imati, važno je da budete uporni, motivisani i istrajni. Neki korisnici se naviknu već prilikom kupovine i nekoliko sati nošenja, tako što sa njima i izađu iz radnje, dok je drugim korisnicima potrebno i nekoliko dana. To je normalno, i važno je napomenuti da svi proizvođači i prodavci optike mogu pružiti dodatnu obuku, savet i korisne informacije u slučaju težeg navikavanja na multifokalna stakla. Bitno je ne odustati jer samo nošenje prestavlja  dugotrajno rešenje problema sa vidom.  Truditi se da se kreira navika nošenja u svim neophodnim situacijama, dok dan sa multifokalima ne postane rutina. Naveli smo ključne korake u adaptaciji nošenja multifokalnih stakala za vaš besprekoran vid. Pridržavanjem bar jednog po jednog saveta, učinićete da proces adaptacije bude vrlo kratak, lak i bez poteškoća. Istovremeno, imaćete odličan vid u svakom trenutku kada vam je to potrebno.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *