Važnost redovnog čišćenja i osvežavanja nameštaja

Redovno čišćenje i održavanje nameštaja predstavlja veliku važnost u prevenciji i stvaranju mnogih respiratornih bolesti. Krevet sa posteljinom uvek mora biti čist, kako bi se izbeglo dugotrajno zadržavanje grinja. Pored tepiha i zavesa, redovno čišćenje i pranje površina od mebla znači dugotrajnu čistoću i osvežen životni prostor.

Za redovno čišćenje nameštenih površina, neophodno je sagledati njihovo svakodnevno korišćenje. Površine stolica, kreveta, tepiha i zavesa spadaju u grupu nameštaja koja privlači najviše prašine iz vazduha. Upravo zbog velikog udela u zadržavanju prašine i mikroba, redovno čišćenje sa dubinskim pranjem poboljšava higijenu prostora.

Značaj dubinskog pranja nameštaja za zdravo životno okruženje

Prilikom redovnog čišćenja stana, često se zanemaruju površine za sedanje i spavanje, pri čemu se uređenje spavaćeg dela svodi na zamenu posteljine. Zamena posteljine je svakako preduslov za izbegavanje grinja, pri čemu se otkuvavanjem na 90 0 C postiže maksimalni efekat dezinfekcije. Savetuje se dubinsko pranje nameštaja, naročito spavaćeg dela, pri čemu se vrši zaštita od alergena i mikroba.

Mašine za dubinsko pranje nameštaja, rade na principu pare koja uz pomoć sredstva za čišćenje uklanja mrlje, fleke, prašinu i sve tragove nečistoće. U mašine se dodaju prijatni mirisi koji osim što utiču na svežinu nameštaja, prostor odiše besprekornošću. Ukoliko u stanu žive kućni ljubimci, onda su dlake vidljive na svim površinama nameštaja i prostirki. Da bi se izbegle pojedine alergije i uklonili specifični mirisi, savetuje se češće dubinsko pranje nameštenih površina.

Upotreba hemijskih sredstava za dubinsko pranje nameštaja

Uprkos činjenici da mnogobrojna hemijska sredstva imaju negativno dejstvo na životnu okolinu a samim tim na površine nameštaja, izbegava se upotreba onih sa dodatkom jakih mirisa i izbeljivača. Korišćenje blagog katjonskog praška za dubinsko pranje, na površini nameštaja stvara se zaštitni sloj, koji daljim dejstvom sprečava dugotrajno zadržavanje prašine, mikroba i alergena.

Prilikom dubinskog pranja nameštaja se koriste sredstva koja nakon tretiranja zaprljanih površina ne stvaraju dodatnu penu, pri čemu sastav sredstava ima dejstvo u dubini vlakna. Pojedine mašine imaju moć osvežavanja boje uz brzo sušenje opranih površina na umerenim temperaturama. Mašine su specijalno izrađene sa posebnim sistemom odvoda prljave vode i stalnog dotoka čiste vode za pranje. Sredstva za dubinsko pranje se mogu iskoristiti na celokupan tapacirani nameštaj, tepihe, drapere i zebra zavese.

Primena prirodnih preparata za dubinsko pranje

Čišćenje nameštaja i tepiha u dečijim spavaćim sobama, zahteva pažnju i poseban odabir preparata za dezinfekciju površina. Kada se pomene dezinfekcija, svaki preparat te namene u sebi mora da sadrži baktericide. Iako su oni bezopasni po zdravlje, njihova doza u sredstvima za održavanje nameštaja mora biti uravnoteženo dozirana.

Najdelotvorniji prirodni preparat za održavanje nameštenih površina čini idealan odnos sirćeta i vode. Pored sirćeta poželjno je dodavanje malo limunovog soka, koje će osvežiti miris prostorije. Ovakav rastvor je poželjan za mrlje na meblu. Da bi dejstvo rastvora bilo delotvorno, neophodno je adekvatno naprskati površine za čišćenje i ostaviti par minuta da rastvor deluje.

Prirodni preparati obično se nanose na fleke a zatim se dubinskom mašinom za pranje vrši detaljno čišćenje površina. Ukoliko se vrši čišćenje površina nameštaja, onda je neophodno detaljno pranje prostirki i jastuka kao dodatnih dekorativnih elemenata prostora.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *