Važnost i zastupljenost vitamina B

Vitamin B je jedan od najbitnijih za elementarno funkcionisanje našeg organizma. Gotovo da nema tog sistema na koji on ne utiče. Zato je neophodan njegov unos na dnevnom nivou. S obzirom na to da se rastvara u vodi i ne zadržava u organizmu, neophodno je obnavljati zalihe B vitamina. Najjednostavnije je činiti to putem pravilne ishrane.

Kako uneti potrebnu količinu vitamina B preko namirnica?

Adekvatne namirnice su ključne u dobrom snabdevanju organizma vitaminom B. Zato bi trebalo uvek voditi računa o ishrani koja će nam obezbediti zadovoljavajuću dnevnu dozu vitamina B. Pri tom, uopšte nisu u pitanju nepristupačne ili skupe namirnice, već one koje svako ima u svom frižideru ili ostavi, samo treba da na njih obrati pažnju i ispravno ih konzumira.

Namirnice bogate vitaminom B koje se preporučuju su na pr: jaja,meso, riba, orašasti plodovi, kikiriki, lisnato povrće, citrusno voće, kvasac. Najbolje bi bilo da tokom dana, kroz različite obroke kombinujete različite namirnice, recimo, za doručak jaja, pa za užinu voće, za ručak meso/ribu i povrće, za večeru orašaste plodove. Ukoliko vam je zbog načina života teško da primenite ovako ujednačen način ishrane, najbolje je da vam prvi, jutarnji obrok bude neka od namirnica bogatih B vitaminom i da na taj način stvarate dnevne rezerve koje su potrebne organizmu za dobro funkcionisanje.

Koje su posledice zbog nedostatka vitamina B u organizmu?

Priroda se postarala za sve! Kako bi se izbegao nedostatak vitamina B, neprestano moramo imati u vidu pravilnu ishranu. U suprotnom, ako se nezdravo hranimo, neće nam nedostajati samo ovaj vitamin, nego i mnogi drugi, što će se odraziti vrlo nepovoljno na naš organizam.

Nedostaci vitamina B su višestruki. Ono što se prvo primećuje, spolja, je bleda koža, pre svega lica – beživotno je, umorno, bez prirodnog sjaja. Ukoliko bismo se usredsredili na simptome koje možemo osetiti, usled nedostatka vitamina B, to su – nesanica, glavobolja, umor, nervoza, oslabljena koncentracija, rasejanost, vrtoglavica, malaksalost. Pošto vitamin B utiče na vitalne funkcije u našem organizmu, njegov nedostatak će se odraziti na razvoj i funkcionisanje, tj. na otežan, usporen ili onemogućen rad pojedinih organa. Ono što prvo osećamo i konstatujemo kao negativnu promenu u telu je gubitak kiseonika, tj. B vitamin je neophodan za proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, koja, ako je usporena, organe ostavlja bez potrebne doze kiseonika i naše telo to detektuje kao specifičan, konstantni umor.

Dugoročno zanemarivanje nedostataka B vitamina može dovesti do anemije. Pored toga vrlo nepovoljno utiče i na srčane, kardiovaskularne i neurološke probleme. Te probleme ne izazviva, nužno, samo nedostatak ovog vitamina, ali ih on pospešuje, ubrzava, odnosno otežava organizmu da se sa njima izbori. Za pravilan razvoj ploda tokom trudnoće i kasnije, za dovoljnu količinu neophodnih vitamina koje beba uzima iz majčinog mleka, vitamin B je suštinski važan. Vitamin B je, takođe, jedan od presudnih za dobar imuni sistem. Ukoliko naš imuni sistem bude oslabljen, postajemo podložni svemu – organizam gubi moć da se izbori i sa najbezazlenijim virusima i bakterijama. Zbog toga rizikujemo da se u kombinaciji sa urođenim ili stečenim anomalijama i nedostacima našeg oragnizma, deficit vitamina B „udruži“ i kroz menifestaciju jakih infekcija, virusnih oboljenja ili zapaljenjsikh procesa, počne ozbiljno da razara naš organizam. 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *