stomatolog-vadjenje-zuba

Vađenje umnjaka – oporavak i sve pojedinosti koje vas zanimaju

Umnjaci su stalni zubi, poslednji u nizu i rastu između 18. i 25. godine života. Zauzimaju osmu poziciju i niču sa sve četiri strane viličnih kostiju, međutim, kod nekih osoba oni nikad i ne izrastu.

Izrasli umnjaci ne moraju uvek izazivati probleme. Dešava se i da oni izrastu pravilno i imaju prostora za svoje formiranje, te i ne stvaraju nikakve tegobe. Međutim, njihov kasni rast na već formiranoj vilici sa nedovoljno prostora može biti i te kako problematičan. Takav zub nepravilno niče, često do pola. To može izazvati upalu umnjaka, intenzivne bolove, otok vilice, visoku temperaturu i iritaciju desni oko zuba, kao i iritaciju jezika. Dakle, javljaju se karijes, infekcije, ciste i slično, a sve to zbog otežanog pranja ovih zuba, što često otežava i popravku istog.

Kada umnjak treba izvaditi i da li boli vađenje zuba sa anestezijom?

Umnjake uvek možete izvaditi i preventivno, no pre toga je potrebno uraditi ortopantomografski rendgenski snimak vilice ili, još bolje, precizniji 3D koji pomaže stomatologu da uvidi potencijalne probleme. Vađenje pre nastanka bilo kakvih simptoma skratiće vreme i operacije i oporavka nakon nje.

Što se tiče same intervencije, ona se radi pod lokalnom anestezijom, tako da bol nećete osetiti čak i nekoliko sati nakon operacije. Kad je u pitanju sam osećaj, on je istovetan kao i pri vađenju bilo kog drugog zuba. Važno je napomenuti da ne smete jesti dok ste pod anestezijom jer zbog neosetljivosti u tom delu vilice možete povrediti jezik, tako da je najbolje da obedujete pre toga i pripremite svoj organizam.

Koliko traje vađenje zuba?

Operacija i vađenje umnjaka traju oko 20 do 30 minuta, ali se vreme može i produžiti što sve zavisi od ugla pod kojim se radi i anatomskih karakteristika usne duplje. Ništa to ne treba da vas brine, jer ćete u slučaju i da potraje svakako i dalje biti pod anestezijom. Posle operacije i dok ste još uvek pod anestezijom, ranu će vam zašiti, a onda ćete u ustima držati gazu u intervalu od 15 do 20 minuta.

Kada su u pitanju bolovi nakon vađenja zuba, oni su prisutni, ali i blagi, nakon što anestezija počne da popušta. Pored toga, biće prisutan i blag otok, ali sve je to sasvim normalan i očekivan sled stvari nakon intervencije.

Hirurško vađenje zuba – oporavak

Nakon intervencije bi trebalo što više da odmarate jer previše fizičkih aktivnosti može pojačati krvarenje. U dogovoru sa stomatologom možete olakšati sebi ovaj period na sledeće načine:

  • pijte lekove protiv bolova, i to one koji ne sadrže acetil – salicilnu kiselinu
  • stavljajte hladne obloge po više puta dnevno u roku od 20 minuta i sa pauzama između od pola sata
  • preporučuje se da jedete sladoled
  • ne ispirajte krv u ustima, samo je ispljunite
  • ne spavajte na toj strani gde se radila operacija
  • ako ste pušač, odložite konzumaciju cigareta barem 24h nakon operacije, budući da duvanski dim nepovoljno utiče na koagulaciju

Krvarenje prisutno i nakon isteka 24 sata jeste znak da se javite svom stomatologu. Što se tiče konaca, oni se skidaju posle 7 dana.

Šta jesti nakon vađenja zuba?

Nekoliko sati nakon operacije nemojte jesti dok anestezija sasvim ne umine. Nikako nemojte jesti vruću, već mlaku hranu prvi dan nakon operacije. I slobodno jedite sladoled.

Hirurško vađenje zuba – iskustva

Svi smo mi različiti, te je i stepen podnošljivosti individualan kod svakog od nas. Nekom će čitav proces i oporavak teško pasti, a nekom će, s druge strane, sve to biti izuzetno lako. Svako ima svoj prag tolerancije bola, ali je olakšanje svima zagarantovano.

Kada je u pitanju vađenje umnjaka bez operacije, to je rutina i prisutan je isti osećaj kao i kod vađenja bilo kog drugog zuba.

Kada je u pitanju vađenje umnjaka u trudnoći, ono je izvodljivo, ali ne baš preporučljivo, posebno u prvom trimestru. U ovom početnom i najosetljivijem periodu razvijaju se organi, a takođe su česte mučnine i povraćanja, te bi trudnici možda ceo proces bio veoma nelagodan. Hitne intervencije se obavljaju u sva tri trimestra, ali ako nešto nije toliko hitno, najbolje sačekati drugi trimestar.

Obično i hirurško vađenje zuba – cena

Cena varira u zavisnosti od toga da li je umnjak urastao ili je iznikao. Cena uraslog (impaktiranog) umnjaka obično je od 10.000 do 14.000 dinara, dok se rutinsko vađenje umnjaka obično kreće od 3000 do 5000 dinara.Obratite se proverenoj stomatološkoj klinici ukoliko imate nameru da uklonite umnjak, jer ćete samo uz profesionalni tim biti sigurni da će sve proteći u najboljem redu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *