difuzer

Uloga difuzera kod aromaterapije

Difuzeri su mali uređaji koji se koriste u aromaterapiji. Njihova uloga je raspršivanje eteričnih ulja u vazduh, čime se postižu mnogi benefiti kada je reč o psihofizičkom zdravlju čoveka. Više o tome pročitajte u nastavku teksta.

Zašto su difuzeri važni u aromaterapiji

Aromaterapija je praksa koja koristi eterična ulja u cilju poboljšanja fizičkog, emocionalnog i mentalnog zdravlja. Da bi miris eteričnih ulja imao efekta u aromaterapiji koriste se difuzeri koji su dizajnirani tako da omogućavaju razlaganje i raspršivanje eteričnih ulja u vazduh. Kada se eterična ulja rastvore na ovaj način, oslobađaju se molekuli koji mogu da se udišu i imaju terapijske učinke na telo i um. Ukoliko se pravilno koristi, aromaterapijski difuzer može da pruži niz zdravstvenih benefita, uključujući poboljšanje raspoloženja, smanjenje stresa i anksioznosti, poboljšanje kvaliteta sna, jačanje imuniteta i olakšavanje simptoma respiratornih problema.

Treba napomenuti da difuzeri ne mogu da budu podjednako učinkoviti u svim prostorijama. Primera radi, ako je prostorija veoma velika, možda će vam biti potrebno više difuzera da bi se postigao željeni efekat.

Pravilno korišćenje difuzera je ključno

Difuzer se koristi tako što se u rezervoar sipa voda i u nju ukapava eterično ulje po želji. Vodite računa o tome kakvu vodu sipate u rezervoar svog difuzera. Naime, flaširana i voda iz česme sadrže minerale i kamenac koji bi mogli da skrate životni vek vašem aparatu. Zbog toga se preporučuje da se isključivo stavlja destilovana voda.

Još jedna važna stvar o kojoj bi trebalo da povedete računa je koncentracija eteričnog ulja koje koristite. Ukoliko stavite previše kapi, može doći do nuspojava kao što su glavobolja, mučnina ili iritacija disajnih puteva, odnosno kašalj. Obično je preporuka da u 100 ml vode stavite od 5 do 10 kapi eteričnog ulja, ali s obzirom na to da svaki difuzer može da ima različiti kapacitet, potrebno je da pratite uputsva proizvođača.

Na kraju, pratite sigurnosne mere! Difuzeri moraju da budu postavljeni na sigurno mesto, van domašaja dece i kućnih ljubimaca. Takođe, ukoliko koristite difuzer sa toplom tehnologijom, trebalo bi da ga držite pod nadzorom zbog eventualnih požara.

Koja eterična ulja su najpopularnija u aromaterapiji

U aromaterapiji se koristi veliki broj eteričnih ulja, s obzirom na to da je svako ulje korisno za određenu vrstu problema. Ipak, neka ulja su veoma popularna, što zbog svog prijatnog mirisa, što zbog, moglo bi se reći, univerzalnih efekata. U nastavku pročitajte koja eterična ulja se najčešće koriste u aromaterapiji:

LavandaUlje lavande je neprevaziđeno i skoro uvek se nalazi na prvom mestu kada je u pitanju izbor eteričnih ulja. Njegov prijatan miris ima umirujuće i relaksirajuće dejstvo na telo i um i koristi se i kod nesanice, glavobolje i stresa.

Limun – Osvežavajući miris eteričnog ulja limuna uneće život i vedrinu u svaku prostoriju! Njegova upotreba je veoma korisna ako ste bezvoljni ili anksiozni jer će vam se raspoloženje popraviti u trenutku.

Eukaliptus – Eterično ulje eukaliptusa ima jak, prodoran miris i pravi je saveznik u borbi protiv disajnih problema. Oni koji imaju problema sa sinusima će znati o čemu govorimo jer su se verovatno više puta uspešno rešili začepljenja nosa i bola u glavi.

Ulje divlje naneUlje divlje nane ili japansko biljno ulje ima mnoge korisne učinke na telo kao što je smanjenje stresa i anksioznosti, ublažavanje simptoma prehlade i drugo. Pored toga, predivno miriše i osvežiće vaš životni ili poslovni prostor.

Ruzmarin – Ruzmarin je poznat po svom prijatnom mirisu za koji je dokazano da poboljšava koncentraciju. Takođe, ovo ulje će vam pomoći ako stalno osećate umor.

Čajevac – Ulje čajevca ima veoma moćno dejstvo na razne boljke i veoma je česta njegova upotreba, kako u aromaterapiji, tako i za masažu, inhalaciju i slično. Ono će vam pomoći kod prehlade i gripa, a njegov prijatan miris povoljno će uticati i na vaše mentalno stanje.

Ova lista nije konačna, ali se nabrojana eterična ulja nalaze među najpopularnijima u aromaterapiji i najčešće se koriste u različitim kombinacijama kako bi se postigao željeni efekat.

A koji je vaš idealan miris?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *